IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отстрани окончателно Цветан Гунев

Бившият подуправител на БНБ беше отстранен за минути и без дебати в пленарната зала

14:03 | 21.01.15 г. 2
Парламентът отстрани окончателно Цветан Гунев

Парламентът окончателно освободи Цветан Гунев като подуправител на БНБ и шеф на управлението „Банков надзор“. 108 депутати гласуваха единодушно „за“. Против и „въздържали се“ нямаше.

Гунев беше отстранен за минути и без дебати в пленарната зала. Мотивите за отстраняването на подуправителя на БНБ е настъпилата след лятото на 2014 година фактическа невъзможност за изпълняване на длъжността му, обясни при представяне на проекторешението шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Той припомни отстраняването на Гунев от длъжност от страна на съда и отнемането на достъпа му до класифицирана информация. Кирилов припомни още, че са били констатирани нарушения на служебните му задължения.

Припомняме, че парламентарната правна комисия гласува за освобождаването на Цветан Гунев като подуправител на Българската народна банка (БНБ) през миналата седмица. 

В сряда (14 януари) пък премиерът Бойко Борисов коментира, че се надява парламентът бързо да избере нов подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор.
 

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни миналата година за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Той беше отстранен с мотива, че ако остане на работа, може да окаже натиск върху свидетелите по делото срещу него.

Обвиняеми заедно с Гунев са и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Недей да си толкова сигурен. Гунев е съвсем отскоро подуправител на БНБ. Я има, я няма една година. Няма как да носи отговорност за ПЕТ години назад. Но точно Гунев беше този, който се противопостави на тайфата и шамарите започнаха незабавно. Сега излиза, че виновни от държавните институции няма, а останаха само Цецо Мустака, Цецо Гунев и KPMG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Тоя Гунчев заедно с Искров са за затвора, не просто за освобождаване от държавната хранилка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още