IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия освободи Цветан Гунев като подуправител на БНБ

Дебат по предложението нямаше

15:42 | 15.01.15 г.
Правната комисия освободи Цветан Гунев като подуправител на БНБ

Парламентарната правна комисия гласува за освобождаването на Цветан Гунев като подуправител на Българската народна банка (БНБ). Присъстващите 11 депутати от комисията гласуваха единодушно за предложението, като дебат по него нямаше.

Отсъстваха вносителите на решението, сред които Цветан Цветанов (ГЕРБ). Това накара зам.-председателя на комисията Мая Манолова (БСП) да отправи забележка, че това е несериозно отношение.

„След като председателят на ПГ на ГЕРБ си има ангажименти, нищо не пречеше някой от останалите вносители да дойде“, заяви социалистката.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че досега няма голяма практика комисии да прекратяват правомощия на членове на ръководството на БНБ, но това е било съгласувано с председателския съвет на Народното събрание.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че се надява парламентът бързо да избере нов подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор.

Изборът се налага, след като през декември съдът отстрани от този пост Цветан Гунев, който е обвиняем от 16 юни миналата година за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Той беше отстранен с мотива, че ако остане на работа, може да окаже натиск върху свидетелите по делото срещу него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още