IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството чака решението на съда за КТБ

Държавата ще си върне голяма част от парите, уверен е министърът на финансите Владислав Горанов

09:56 | 07.03.15 г. 3
Правителството чака решението на съда за КТБ

Управляващите чакат съдът да определи съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Нова телевизия.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото по жалбата на акционерите в КТБ срещу решението на Българска народна банка (БНБ) да обяви банката в несъстоятелност. Финансовият министър поиска от съда да вземе решение по-бързо, но беше обвинен в намеса на работата на съдебната система.

Заради делото срещу решението на БНБ беше спрян процесът по обявяването в несъстоятелност на банката. Той ще може да продължи след произнасянето на ВАС.

Горанов коментира, че правителството работи за премахването на възможностите някои от кредиторите да се възползват от ситуацията, докато тече делото във ВАС. Същевременно той увери, че държавата ще си върне голяма част от парите, които даде за удовлетворяване на кредиторите на банката, включително и 1,5-те млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според Горанов от гледна точка на закона е възможно да се правят сделки, които да прекъсват връзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея, докато тя бъде обявена в несъстоятелност. Той коментира, че това безпокои правителството, “но правовата държава изисква спазването на закона”. Министърът подчерта, че не е имало възможност за навременна промяна на законодателството заради оставката на предишното правителство и разпускането на Парламента.

Владислав Горанов увери, че страната не е взела никакви пари назаем и не може да поема нови дългове без санкцията на Народното събрание, както и че ратифицираният договор за посредничество не ангажира страната с нищо. Той коментира, че това е “пропаганда, от която се изкушават всички, но която има краткотраен ефект”. “Ако някой си мисли, че е надделял в спора кое е разумно, времето ще го покаже”, посочи той.

“Всички партии, които подкрепиха правителството, показаха разум и държавническо отношение. ДПС направи опит да се извади от изолацията, в която сама се постави, и това си е нейна позиция. БСП трябваше да направи същото, но те избраха да стоят заедно с Атака и да се снимат на общи плакати”, коментира Горанов. “ДПС са се докарали дотам, че никой не иска да се докосне до тях, защото се превръща в политически труп, но ГЕРБ не е виновен за това”, каза още финансовият министър.

По думите му сметките показват, че до края на 2017 г. ще ни трябват 18 млрд. лева, за да се покрият плащанията по падежиращите заеми и дефицитите, включително и приблизително 12 млрд. лева за покриването на стари задължения.

Що се отнася до ниските доходи на хората, Горанов коментира, че обществото трябва да си подреди социалните системи, за да подготви хората за новите реалности. На въпрос на журналиста Диана Найденова как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това ще си плати сметките “докъдето стигне”, като допълни, че “не винаги е имало ток”.

Министърът увери, че правителството работи и за подобряване на събираемостта на приходите в страната, като от началото на годината са събрани с 550 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zap
преди 9 години
Иван Костов ?!?да не би да имате предвид Иван Искров?;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 9 години
Каква съдебна система в България, след като човека, който източи КТБ с необезпечени кредити към негови кухи фирми - Цветан Василев все още живее на свобода в 5-звездни хотели в Сърбия?!? Да не говорим, че цялата далавера стана под наставленията на изпечен мошеник като Иван Костов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sada marksys
преди 9 години
Вашата статия има една голяма неточност. Горанов "беше обвинен в намеса на работата на съдебната система" сте писали. Всъщност, Горанов беше обвинен за политическа поръчка за определена присъда. Каквото и услужливо получи от ВАС. Веднага след споменатото изказване на Горанов, 10 дни преди обявената дата, излиза прочутото Решение на ВАС за липсата на правен интерес на акционерите да обжалват. Дни наред излизали от ВАС решение след решение че НИКОИ в тази държава НЯМА правен интерес да оспорва решения на БНБ. Виждате ли разлика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още