IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на хората на минимална работна заплата

270 хиляди души разчитат на минималното възнаграждение

17:29 | 11.05.15 г.
Расте броят на хората на минимална работна заплата

Расте броят на хората, наети на минимална работна заплата (МРЗ). Това каза във Велико Търново Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). По негови данни минимално възнаграждение получават 270 хиляди души, или 11,6% от наетите по трудово-правни отношения, предаде БТА.

КНСБ настоява да се промени договарянето на МРЗ на национално ниво.  Организацията предлага граници, които да се актуализират ежегодно според растежа на икономиката. "Искаме долната граница на МРЗ да е 125% от прага на бедността, а горната да е 50% от средната работна заплата", каза Димитров.

От синдикатите са подготвили над 30 страници предложения за промени в Кодекса на труда, както и промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда.

Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори. Президентът на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още