IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка

Агенцията сочи политическата нестабилност, липса на реформи и високата безработица като основание за акта

20:26 | 13.06.14 г. 24
Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива, става ясно от съобщение на агенцията, публикувано от Министерството на финансите.

Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока, пише в съобщението на S&P.

Пречките за страната са свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и застаряването на населението.

„Процедурата, лансирана от държавния енергиен регулатор, за отнемане лицензите на чуждестранните електроразпределителни дружества добавят нестабилност за бизнеса и изпращат силно негативни сигнали към потенциалните инвеститори”, допълват от агенцията.

Освен това, липсата на ефективно управление на държавните енергийни и железопътни компании могат да доведат до ръст на задълженията им, е записано още в съобщението.

Възстановяването на икономиката е бавно – в периода 2010 – 2013 година реалният ръст на брутния вътрешен продукт е по-малък от средно 1%. Износът расте, но това не е придружено от увеличаване на вътрешното търсене, нито с намаление на безработицата. Безработни са 13% от трудоспособното население, спрямо 5,6% преди 2008 година, отчита от агенцията.

През първото тримесечие на годината има ръст на вътрешното потребление, но то е свързано основно с увеличените социални трансфери и плащания. Устойчивото увеличение на потреблението ще дойде след намаляването на безработицата, увеличаването на кредитирането и на чуждите инвестиции.

Ликвидността на банковия сектор е висока, подкрепяна от депозитите на населението. Банките намаляват своите дългови позиции с 4,8 млрд. долара в периода между 2008 – 2013 година.

„Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка”, коментира новината финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Според него обаче експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката.

„Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 година, дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5,3 пр.п., достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година”, допълни още той.

Чобанов посочи още, че от началото на годината пазарът на труда се подобрява и заетите се увеличават с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0,8 пр.п. спрямо същия период на 2013 година, което се случва за първи път от 2009 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Абе все тая, ама те щом ти казват, че нещо рейтинга ала бала значи не са доволни от твоето послушание, ако им каеш "ок няма проблеми никви южни потоци само шистак от шеврон ше внасяме за 50 г. напред на дебела цена", още утре рейтинга на БГ е излетял с бая степени или там квот и да било ... :)))Решението е само 1 никви рейтингови *** и вън от кораба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
бай Промо
преди 9 години
Отн.: Стабилната перспектива А3 минус... Това е ясно, че отиваме от зле накъм по-зле ... докато продължаваме да се правим на Андрешковци.Хората ни пратиха сенатор да ни го каже в прав текст, че ако продължаваме да се правим на интересни с тръбата ще ни падне кредитния рейтинг на страната ... и то не защото някой иска да командва някого, а защото в една страна, в която договор завличащ икономиката за десетилетия наред е толкова таен и потаен и ултра-супер-секретен, че е тайна даже и за подписващите. Някои не го чуха, други не го разбраха, а трети по принцип не са си поставяли някога за задача да разберат какво става по тези географски ширини ... и кой как и защо непрекъснато разработва някакви схеми и механизми как да ни закопае в някакви азиатски перверзии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
mathematician
преди 9 години
Пичове като не ви кефи рейтинга не го гледайте. Ама после да не се чудите що плащате големи лихви по заемите, ако имате де.Или що таксите в банките са от кръста надолу. Банките като не могат да печелят от лихви и взеха да печелят от такси. То стана лукс да имаш банкова сметка и да превеждаш тук и там пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 8
ALEX_D_GREAT
преди 9 години
Тия ли бяха, които даваха AAA рейтинг на Lehman Brothers няколко дни преди да фалира? Защо съществуват още тези кредитни агенции? Само да изпълняват поръчки и да трупат подкупи? Кой по дяволите им вярва след това, което направиха преди няколко години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Е очакваше се де. :) Ако тия останат във властта всяка година с по една степен надолу. Не че на тях им пука де. Те си захлебват добре. Останалите ...!? Е ...кат са *** ще плащат/на банките и не само/. Така де ...да имат стимул да се учат! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 6
MyPr0gres
преди 9 години
"Процедурата, лансирана от държавния енергиен регулатор, за отнемане лицензите на чуждестранните електроразпределителни дружества добавят нестабилност за бизнеса и изпращат силно негативни сигнали към потенциалните инвеститори, допълват от агенцията."В превод: Не барайте нашите далавераджии, защото бъдещите могат да се уплашат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 8
alexx
преди 9 години
Така написано, все едно си е оценка на управлението на ГЕРБ. Малко закъсняла."Възстановяването на икономиката е бавно в периода 2010 2013 година реалният ръст на брутния вътрешен продукт е по-малък от средно 1%. Износът расте, но това не е придружено от увеличаване на вътрешното търсене, нито с намаление на безработицата. Безработни са 13% от трудоспособното население, спрямо 5,6% преди 2008 година, отчита от агенцията."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
ей го казали са го много ясно - "Процедурата, лансирана от държавния енергиен регулатор, за отнемане лицензите на чуждестранните електроразпределителни дружества добавят нестабилност за бизнеса и изпращат силно негативни сигнали към потенциалните инвеститори, допълват от агенцията."В превод "Вие няма да бъдете енергийно независими, а ще си купувате индиректно от "НАС" енергия и да не сме чули никви руски газопроводи, да не усилваме негативните сигнали".Море мамицата им нещастна и долна на тея еврейски *** и на майките им до 9 коляно да го сложа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
пардон тоя коментар по долу беше към теб и за кво мислиш, че Русията и Жълтурите и останалата скрап искат да си създадат собствена рейтингова агенция, защото им е писнало от тея нещастници на фуйя, ама имат пушки и там ше им е трудно на американюгите да им скърцат със зъби, да не стане олеле после. А реалния рейтинг на САЩ би трябвало да е -ZZZ ако има въобще такава скала, с 18 трилиона дълг, който не може да бъде изплатен никога и с манипулирани числа за безработица и няколко фалирали щата 1 официално останалите тепърва им предстои да ги оповестят, та тая същата насрана агенция е рейтвала САЩ с +AAA ти луд ли си къв си, за кво ги защитаваш тея еврейските нещастни ***, да ***, фалират, и всичко най лошо квото може да им се случи да им се случва, че малко държави са прецакали *** и нещастниците долни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
брачед нашите дали ше са комунистите или турчина или герберите са безгласна буква и само някой да е показал глава и да им се инати на САЩа или EU ще бъде размазан мигновенно и трябва да слушаме и да се подчиняваме, защото нямаме гръб и сме никой. А същите нещастници S&P намалиха рейтинга на САЩа публично беше нещо като извинение за кризата, защото тогава доверието отиде в кофата и всички бяха готови да излязат от тяхната смрадлива агенция, тъй като тя им е продавала *** с рейтинг на суперактиви. После разбира се рейтинга се вдигна мигновенно, същите си позволяваха да намаляват рейтинга на Австрия, Франция, и т.н. които държави са 4-но по-стабилни от американските, било то с дълг, с работни места, соц. осигуряване и т.н. На мен ми е ясно, че нашето правителство са бандюги, но няма други просто, няма и не ми ги фали тея американски манипулирани агенции, защото те именно *** целия филм на всяка една държава, която се опита поне малко да стане независима за каквото и да било ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още