IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Мотивите за вота са "претоплен тюрлюгювеч от миналата година"

Икономиката расте, безработицата намалява, а изпълнението на приходите в бюджета се подобрява, отчете финансовият министър

14:08 | 11.06.14 г. 10
Чобанов: Мотивите за вота са "претоплен тюрлюгювеч от миналата година"

Като „претоплен от миналата година тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен“, определи мотивите за петия вот на недоверие към правителството финансовият министър Петър Чобанов.

Той взе думата в началото на дебатите в Народното събрание и посочи, че в последните месеци има подобряване в изпълнението на заложеното в бюджета, намаляване на натиска върху бизнеса, намаляване на безработицата и регионалното разделение. Правителството е намалило и административната тежест за бизнеса и гражданите, допълни още той.

Безработицата намалява с 0,8 процентни пункта и вече е около 13% и за първи път от години има ръст на заетостта. През първото тримесечие на годината са заети с 40 хил. души повече спрямо същия период на 2013 година, а безработните намаляват с 23 хил. души за година, отчете той.

Правителството на Орешарски не харчи пари от фискалния резерв – към април 2013 година размерът му е бил 3,9 млрд. лева, а към края на април тази година е 6 млрд. лева, посочи Чобанов. Намалява и доходността на държавните ценни книжа, което прави емитирането на дълг по-изгодно за държавата, допълни още той.

Финансовият министър посочи и данни, които доказват тезата му, че се повишава събираемостта на данъците. За първите пет месеца на годината данъчните приходи са 742 млн. лева, което е с 5,5% повече спрямо същия период на 2013 година. „Ако темпото се запази, можем да очакваме преизпълнение на заложените данъчни приходи в размер на 200 млн. лева“, допълни финансовият министър.

През май приходите от данък добавена стойност са 395 млн. лева и по тази графа може да се очаква преизпълнение на заложеното в бюджета. Чобанов очаква през второто полугодие приходите от ДДС да се увеличават заради правилото за обратното начисляване, въведено в началото на тази година, както и заради ускореното възстановяване на данъка, което предприе правителството още в първите месеци на мандата си.

Увеличената събираемост означава и по-добра работа на Националната агенция по приходите (НАП), отчете Чобанов и допълни, че очаква през втората половина на година по-високи да бъдат и приходите от корпоративните данъци, благодарение на ръста на промишленото производство и подобряването на бизнес доверието.

Петър Чобанов посочи още, че се ускорява усвояването на средствата от европейските фондове. Доказателство за това са увеличените разходи – 514 млн. лева повече. В същото време няма забавяне на възстановяването на средствата от страна на Европейската комисия и няма „настроения срещу правителството“ в Брюксел, категоричен беше той.

Чобанов посочи, че през 2013 година разходите за усвояване на средствата от оперативните програми са се увеличили с 31% спрямо 2012 година. Тенденцията продължава и в началото на тази година – за първите пет месеца на годината разходите са с 43% повече спрямо същия период на 2013 година.

По думите му спирането на европейски средства се интерпретира неточно – заради открити нередности временно е замразено възстановяване на средствата от ЕК в бюджета. Когато проблемите бъдат изяснени, средствата ще бъдат възстановени, убеден е финансовият министър и коментира, че очаква парите по ОП „Околна среда“ да бъдат възстановени през този месец. Откритите нередности по проектите не са от последната година, а правителството е предприело корективни мерки за избягване на подобни проблеми в бъдеще, посочи още Чобанов.

В своето изказване финансовият министър посочи още, че се подобрява работата и на Агенция „Митници“. Началото на годината обаче е неблагоприятно за събираемостта на приходите от страна на агенцията – за първото тримесечие с 440 млн. лева намаляват приходите от внос от трети страни. През март е извършен и планов ремонт в „Нефтохим Бургас“ и е внесено по-малко количество суров петрол. Това намалява приходите от ДДС и акцизи, посочи Чобанов.

Само плановият ремонт, извършван веднъж на няколко години, е довел до 100 млн. лева по-малко приходи в хазната, изчисли финансовият министър. По отношение на приходите от ДДС, но без графата петрол и петролни продукти, обаче растат – с 6% на годишна база.

Агенция „Митници“ подобрява сътрудничеството си с други институции за повишаване на събираемостта на приходите и това вече дава резултат – ограничени са измамите, увеличават се и количествата на задържаните контрабандни стоки – цигари, алкохол и наркотични вещества, отчете още Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
amanotumnici
преди 9 години
Министърът на финансите даде отчет за дейността си и състоянието на финансите към момента. Кое не ви харесва? Отчел е положителни тенденции и е нормално да информира обществотот за тях, като резултат от работата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Министерството на финансите изпълнява закона. Нововъведението на Дянков само дава повече информация, но не променя начина на отчитане на наличните парични активи. Разбира се, иновацията позволява равнището на резерва да бъде доведен до съвсем ниски и критични нива в края на годината, но засега такава тенденция не се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Чубака само се възползва от закона на Дянков, който отчита във фискалния резерв и сертифицираните разходи от ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
За българската държава, за коя? Ръстът на БВП се очаква да е от 1,7до 2%, безработицата спадна с 0,8 пункта до 13% за една година, виж за бюджетните приходи е спорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Дядо Мечо
преди 9 години
"Икономиката расте, безработицата намалява, а изпълнението на приходите в бюджета се подобрява, отчете финансовият министър"Тука не е ли секцията за новини от България? Това за коя държава се отнася?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 9 години
Е и чобанина допринесе за финансовата култура на народонаселението - фискалния резерв вече отчита вземани :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
abdul
преди 9 години
Хахах, аз като ги гледам май не си дават мн зор. Иначе следващото със сигурност ще е по-добро. БГ не е имала по некадърно правителство от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
boogeyman
преди 9 години
като си отидат тези по-убави нема да дойдат.. единственото хубаво е, че идва служебно правителство което ще изкара данните за дефицитите в НЕК, БЕХ, НОИ, НЗОК, Белене и Южен поток неустойки, размер на Фискален Резерв(изчислен по старата реална методика).. колкото и да са лоши данните, по-добре да ги знаем, от колкото да оставаме в неведение.. неизвестното е по-лошо и от най-лошото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 9 години
Чубака, теб не са ли те учили да не гледаш в номинално изражение, а в проценти и то да ги отнесеш към общите приходи за годината. Защото не само, че не излизат а не излизат с много:https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t1.0-9/10418325_10152504177558464_3366582458824627229_n.jpgЧудно ми всичко чудеса, а дефицита расте - това комунистически мин. фин. е ненормална работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Чобански... нещо да кажеш за големите дефицити, дълговете на държавните НЕК, БДЖ и др. под., за поетапно започналото спиране на еврофондовете?Аре оди при оффцете и остави министерството на някой идеологически и русофислки необременен чиляк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още