IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС прие отчета за една година от своето управление

Управляващите отчитат успех при увеличаването на доходите и намаляването на безработицата на фона на мерките със "стабилизиращ ефект" за икономиката

21:40 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МС прие отчета за една година от своето управление

Министерският съвет (МС) прие отчета си за една година от своето управление. В него на преден план управляващите поставят факта, че са изпълнявали управленската си програма „в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия и задълбочаващо се разделение в обществото”.

МС отчита успех при увеличаването на доходите и при намаляването на безработицата в своята първа година на управление.

Намаляването на административната тежест, възстановените задължения към бизнеса, антикорупционната реформа в обществените поръчки, политиките за насърчаване на външната търговия и подпомагането на бизнеса при навлизането на нови пазари са само част от акцентите в доклада на управляващите.

Стартирането на електронното правителство и реализираните политики, програми и мерки със стабилизиращ ефект също попадат сред постигнатите резултати от дейността на кабинета през първата година от мандата му, съобщи правителствената пресслужба.

По отношение на понижаването на административната тежест управляващите посочват изпълнението на мерките в периода юли-декември 2013 г., чрез които са спестени близо 124 млн. лв. годишно на бизнеса. Планираните за реализиране до края на 2014 г. мерки ще намалят административната тежест с още около 100 млн. лв. годишно, се посочва още в отчета.

Заради “строгата отчетност на процеса по възстановяване на ДДС и акцизи” към края на май невъзстановеният данъчен кредит е на „безпрецедентно ниското ниво“ от около 180 млн. лв.

Националната програма за насърчаване на индустрията, заделените средства за иновации от 20 млн. лв., стартирането на Публичната инвестиционна програма (ПИП), мерки за пресичане на контрабандата с храни са другите постижения на кабинета на Пламен Орешарски. В отчета се посочва, че средства по ПИП са получили 173 общини, 135 от които с безработица над средната за страната.

По отношение на електронното правителство неговият старт е бил даден с въвеждането на нови 500 електронни услуги и нова институционална система за електронно управление. Освен това е започнала консолидация на държавните структури, като същевременно е намалено подслушването и е гарантирана законността при прилагане на СРС, гласи прессъобщението.

“Изпълнението на икономическата и социалната програма на кабинета доведе до ускоряване ръста на БВП, като от -0,1% той се увеличи до 1,1% през третото тримесечие и достигна 1,6% в края на 2013 г. За цялата 2013 г. ръстът на БВП е 0,9 на сто. За първото тримесечие на 2014 г. е отчетен ръст на БВП от 1,2%”, се посочва в текста на отчета.

МС отчита успех при увеличаването на доходите и при намаляването на безработицата в своята първа година на управление.

“През първото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата нарасна номинално с 2,3% на годишна база, а реалният ръст е 4,8%. В частния сектор средната месечна работна заплата реално нарасна с 3%. Увеличени са минималният и максималният размер на пенсиите, като средният месечен размер на изплатените пенсии реално нарасна с 12,3%. Възстановено е т. нар. „швейцарско правило”, в резултат на което от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 2,7 на сто”, изтъкват още от МС.

Равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% и e намаляла с 0,8 процентни пункта спрямо същия период на миналата година (13,8%). През 2013 г. коефициентът на икономическа активност е нараснал с 1,3%. През периода юни 2013-април 2014 г. в реалната икономика са започнали работа 213 578 безработни лица, сочат макроданните на управляващите.

За първите три месеца на 2014 г. индексът на промишленото производство се повиши с 3,6% на годишна база. Продажбите нараснаха с 5,1%. Благодарение на икономическия растеж, през първото тримесечие на 2014 г. са били разкрити 39 100 нови работни места – “явление, непознато от 2009 г.”, добавят от пресслужбата на правителството, като поясняват, че пълният текст на отчета ще бъде публикуван в правителствената интернет страница след представянето му в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още