IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Радикални промени“ ще подобряват бизнес средата в България

Сериозни изменения ще има в Закона за устройство на територията, заяви вицепремиерът Даниела Бобева

14:30 | 04.06.14 г. 3
„Радикални промени“ ще подобряват бизнес средата в България

Правителството е предприело „радикални промени“, за да подобри бизнес средата в България. На днешното заседание на кабинета е решено да се работи по 20 направления от страна на министерствата. Промените са част от мерките, предприети от правителството, за намаляване на административната тежест.

Сериозни промени се очакват в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Сред промените са облекчаване на процедурите за издаване на разрешения за строеж, ускоряване на срока за издаване на данъчна оценка на имот, въвеждане на служебен обмен на информация при регистрация на собственост.

Даниела Бобева припомни, че България не е позиционирана добре в класацията за правене на бизнес на Световната банка, където е едва на 58-мо място.

При друга проблемна област - издаването на разрешително за строеж сме на 118-о място, тъй като 104 дни са необходими на инвеститор да се сдобие с документа. При производство по несъстоятелност процедурата отнема средно 3,3 години.

Най-лошият показател на страната ни е срокът за свързване с електричество (135-то място от 189 държави). За свързване на новопостроената сграда с ток са необходими 130 дни, значителни са и разходите, свързани с това (320% от дохода на глава от населението). През последните години не е отчетен напредък в тази сфера.

Промените в Закона за устройство на територията

В рамките на днешното заседание са приети 12 промени в ЗУТ, подготвени от ресорния министър Иван Данов.

Вече няма да се изисква разрешение за строеж, когато в двор на къща се прави барбекю, чешма, беседка, градински или парков елемент, съобщи Бобева.

Увеличава се общественият контрол на дейността на главния архитект на общините.

Намаляват се сроковете при преустройство на обекти за нежилищни нужди в заварена сграда.

От 30 на 14 дни се съкращава срокът за издаване на разрешение за изработване на подробен устройствен план.

Цялостно се облекчава процедурата по издаване на разрешение за строеж. Намаляват се проектните части, които се изискват за издаване на разрешение за строеж за определени категории обекти.

Отпада изискването за изготвяне на доклад за енергийна ефективност от специално лицензирани лица и фирми на етап инвестиционен проект.

Прецизира се обхватът на строежите, за които се изисква отделна проектна част по пожарна безопасност.

Конкретизират се изискващите се проектни части към инвестиционен проект в зависимост от вида и категорията на обектите.

Облекчава се процедурата за въвеждане в експлоатация. Данъчна оценка на имот ще се издава в срок от 3 дни.

Облекчават се процедурите при промяна на начина на застрояване между два урегулирани поземлени имота.

За недвижими културни ценности също се облекчава режимът.

Предварителният договор за присъединяване към електроенергийната система се заменя със становище, което се издава в 7-дневен срок, което ще спести около 4 млн. лв. годишно на бизнеса, изчисли Бобева.

За строежите от четвърта до шеста категория, когато се намират в урбанизирани територии, няма да се извършва оценка за въздействие върху околната среда. „Сега ако преустройвате апартамент в офис, ви трябва разрешение по  Закона за опазване на околната среда“, каза Бобева.

Последна актуализация: 14:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
enchevia
преди 9 години
може радикалисти да се намесят в управлението, тогава ще е радикално ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Късно Бобева, късно.Каквото и радикално да обявявате няма да имате време да го направите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
"Режимът за издаване на разрешение за експлоатация на бензиностанции и газостанции също значително се облекчава,"----------------------------Ако бяха написали правилника за преминаване на летящи чинии през въздушното пространство на РБ, сигурно щеше да има повече практическа полза и щяха да се докоснат до далеч по-животрептящ проблем на обществото. То от 10 години, конкуренцията в бранша е утрепана, пазара архи-картелиран (без изгледи за възстановяване), те сега се сетили ;).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още