IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Радикални промени“ ще подобряват бизнес средата в България

Сериозни изменения ще има в Закона за устройство на територията, заяви вицепремиерът Даниела Бобева

14:30 | 04.06.14 г. 3
„Радикални промени“ ще подобряват бизнес средата в България

За промяна на предназначението на апартамент, който да се превърне например в офис или зъболекарски кабинет, ще е необходимо да се вадят съответните разрешения, но не и изискваната досега екологична оценка. Става дума за промяна от жилищна в нежилищна функция, а не за нов строеж, разясни министърът на инвестиционното проектиране Иван  Данов.

По повод решението за барбекю в двора да не се иска разрешително за строеж той допълни, че огромното количество незаконно строителство в страната е свързано с малките обекти в дворовете – като беседки и др. По действащата нормативна уредба трябва да се представи проект от 12 или 14 части, затова проектирането е по-скъпо от изграждането на барбекю.

Други мерки

Министрите са дискутирали възможността да бъде намален срокът за регистрация по ДДС, но това не е записано като специална мярка, тъй като от Министерството на финансите са обещали сами да съкратят срока.

Режимът за издаване на разрешение за експлоатация на бензиностанции и газостанции също значително се облекчава, съобщи Даниела Бобева.

Комуникацията с Агенцията по метрология ще бъде електронна, което ще спести време и разходи на бизнеса.

На въпрос дали предстои актуализация на бюджета Бобева отговори, че корекция засега не се налага. „Това, което правителството е оторизирано да направи по отношение на дълга, е записано в Закона за бюджета. Там са планирани параметрите на дълга. Тази истерия около бюджета е обяснима, опозицията иска промени и достъп до властта. Това са нормални неща“, каза Бобева.

България е една от фискално стабилните държави в ЕС, а бизнес климатът се подобрява. Няма повод за притеснение и апокалипсис, допълни вицепремиерът. Тя посъветва журналистите да избягват „термини“ като „пица“ и „дупки“, когато говорят за бюджета.

Бобева каза още, че е необходимо да се работи за подобряването на състоянието на държавните предприятия, а управляващите не са се отказали от идеята за тях да се създаде специален закон. Днес министрите са обсъждали как да се подобрят плановете за преструктуриране на ключовите държавни дружества.

На въпрос за състоянието на БДЖ тя посочи, че се обсъжда вариант за заем от Световната банка за стабилизиране на дружеството, което от 20 години е в тежко финансово състояние. „Работим по няколко стратегически проекта за високоскоростни линии, за което има интерес от страна на Китай. Крайно време е България да се възползва от транзитното си положение, включително при жп превозите“, каза вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
enchevia
преди 9 години
може радикалисти да се намесят в управлението, тогава ще е радикално ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Късно Бобева, късно.Каквото и радикално да обявявате няма да имате време да го направите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
"Режимът за издаване на разрешение за експлоатация на бензиностанции и газостанции също значително се облекчава,"----------------------------Ако бяха написали правилника за преминаване на летящи чинии през въздушното пространство на РБ, сигурно щеше да има повече практическа полза и щяха да се докоснат до далеч по-животрептящ проблем на обществото. То от 10 години, конкуренцията в бранша е утрепана, пазара архи-картелиран (без изгледи за възстановяване), те сега се сетили ;).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още