IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Няма опасност от по-висок от заложения дефицит

Финансовият министър нарече политически спекулации твърденията за "дупка" в бюджета от 10 млрд. лв.

15:03 | 04.06.14 г. 10
Чобанов: Няма опасност от по-висок от заложения дефицит

Засега няма опасност от по-висок от заложения дефицит и от необходимост от актуализация на националния бюджет. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на атаките на опозицията и готвения пети вот на недоверие за провал във финансовата политика.

Като аргументи за твърдението си финансовият министър посочи, че в последните шест месеца расте показателят за бизнес климат, расте и потребителското доверие, а това са позитивни сигнали.

Приходните агенции трябва да се стремят към подобряване на тяхната работа, призна той, но отбеляза, че миналата година събираемостта се е повишила от 27,6 на 28,6 от БВП, а има и резултати в борбата с контрабандата.

Финансовият министър нарече политически спекулации твърденията за "дупка" в бюджета от 10 млрд. лв. Според него с произволното хвърляне на големи числа в публичното пространство опозицията се опитва да стресне икономическата публика и да сложи спирачка на позитивното икономическо развитие, което се наблюдава в момента в държавата.

В отговор на въпрос дали се чувства застрашен за поста си, Чобанов каза, че това са политически въпроси и трябва партиите, които подкрепят кабинета, да преценят работата му и да вземат решение.

По повод на това, че утре ГЕРБ ще внесе петия си вот на недоверие към правителството и той ще бъде именно за провал във финансовата политика на кабинета Чобанов коментира, че атаките към кабинета за финансовата му политика са абсолютно политически.

Според финансиста свалянето на правителството е цел на всяка една опозиция и вотовете на недоверие са част от нейния арсенал. „Както видяхте, досегашните вотове се обърнаха срещу самите вносители, така че да видим какво ще се случи и с този вот", уточни той.

На въпрос за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса Чобанов отговори, че ситуацията в Здравната каса буди опасения. Той още не е провел разговор със здравния министър Таня Андреева за актуализиране на бюджета на Касата, но смята, че трябва да се предприемат мерки, за да бъдат намалени неефективните разходи в системата.

„Очакваме тези мерки, така че да се предотврати актуализацията на бюджета на касата“, посочи министърът. И повтори, че в края на полугодието ще бъде направена преценка как се движат разходите на Здравната каса и тогава ще се вземе решение дали ще е нужна актуализация на бюджета й.

Същото казаха миналата седмица здравният министър Таня Андреева и Надзорният съвет на НЗОК.

Още новини от България може да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
1) Естествено, че няма да фалира. Държавата ще ги спаси по "твърде голямо за да фалира" или "структурно определящо", щото народа ще им ревне. Предпочитам реформа и оптимизиране вместо подобни спасявания, които не ги плащат взимащите решенията (99лайнев-подобни му)2) Колко са добри макроикономическите показатели ще видим идната седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 10 години
п.п. Не твърдя че това е заслуга само на сегашното правителство , но герберите поне съкратиха ба хора от БДЖ , а Папаза за сега само изпълнява партийната повеля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 10 години
БДЖ реално е фалирало и е в процедура по разпродажба на активите въпреки че официално не е обявило несъстоятелност . Нек ако продължава с подобна на БДЖ "социална" политика и то ще стигне до там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
1во - никое от тях няма да фалира.2ро - не се опитвай да изместваш темата - България е с изключително добри макроикомически показатели и тя е мн далече от фалит. Ама много далече. Реално положението в държавата се подобрява от икономическа гледна точка, което се усеща и признава и от бизнеса. Неоправданите бълнувания на някои политици по-скоро дразнят и показват колко необразовани и неадекватни са, отколкото да стъпват на реалнни данни и статистики. Реалните данни и статистики показват мн добра, отлична фискална позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Graf
преди 10 години
От началото на тази година дефицитът ежемесечно се публикуват на страницата на НСИ. НЕК, БЕХ, болници и държавни предприятия, БДЖ и Напоителни системи. Всичко!Няма такава дупка, няма такива ужасии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Искам да ми кажеш, дали държавата би платила задълженията в случай на фалит на някое от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
LuckyYou
преди 10 години
Какво да ти кажа, че тези предприятия само допреди няколко години умишлено се водиха към фалит и искаха да бъдат приватизирани, а се прави опит за овладяване на положението и стъпване на предприятията в нормални управляеми условия? Това ли искаш да ти кажа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
Я кажи за дефицитите в НЕК, БЕХ, БДЖ и други структурно определящи дружества с голямо държавно участие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Проблемът, е че ние наистина разбираме, че държавата е абсолютно стабилна и няма място за притеснения - даже има подобрение в икономическия растеж, увеличаване на заетостта, намаляване на безработицата, намалявена на лошите кредити, увеличение на кредитирането (макар и минимално), продължаващо увеличение на депозитите (до нови рекорди) и т.н. и т.н. Ама ние го разбираме това, защото се занимаваме с такава материя. Ходи го кажи това на бай Иван от Нови Искър. Ми той разбира само като му се каже - тия зимат нови 3млрд. заем. Спестява се това, че този заем се взима за покриване на стар и реално нетния резултат за българската задлъжнялост е 0... И България остава с ниски дефицити и остава 2ра по Дълг/БВП. Няма никаква опасност от фалит. Трябва всичко това се обясни нормално, така че и бай Иван да го разбере... Обаче това на Чобанов и на Орешарски им куца. Нищо че наистина сме по-добре отколкото преди една година, изкарват държавата все едно е фалирала вече....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още