IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка

Агенцията сочи политическата нестабилност, липса на реформи и високата безработица като основание за акта

20:26 | 13.06.14 г. 24
Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива, става ясно от съобщение на агенцията, публикувано от Министерството на финансите.

Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока, пише в съобщението на S&P.

Пречките за страната са свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и застаряването на населението.

„Процедурата, лансирана от държавния енергиен регулатор, за отнемане лицензите на чуждестранните електроразпределителни дружества добавят нестабилност за бизнеса и изпращат силно негативни сигнали към потенциалните инвеститори”, допълват от агенцията.

Освен това, липсата на ефективно управление на държавните енергийни и железопътни компании могат да доведат до ръст на задълженията им, е записано още в съобщението.

Възстановяването на икономиката е бавно – в периода 2010 – 2013 година реалният ръст на брутния вътрешен продукт е по-малък от средно 1%. Износът расте, но това не е придружено от увеличаване на вътрешното търсене, нито с намаление на безработицата. Безработни са 13% от трудоспособното население, спрямо 5,6% преди 2008 година, отчита от агенцията.

През първото тримесечие на годината има ръст на вътрешното потребление, но то е свързано основно с увеличените социални трансфери и плащания. Устойчивото увеличение на потреблението ще дойде след намаляването на безработицата, увеличаването на кредитирането и на чуждите инвестиции.

Ликвидността на банковия сектор е висока, подкрепяна от депозитите на населението. Банките намаляват своите дългови позиции с 4,8 млрд. долара в периода между 2008 – 2013 година.

„Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка”, коментира новината финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Според него обаче експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката.

„Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 година, дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5,3 пр.п., достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година”, допълни още той.

Чобанов посочи още, че от началото на годината пазарът на труда се подобрява и заетите се увеличават с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0,8 пр.п. спрямо същия период на 2013 година, което се случва за първи път от 2009 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 6
15%
преди 9 години
Приятелю, преди да се изказваш като последна инстанция и да обиждаш, моля да се запознаеш с някои основни закони!Няма как да очакваш от рейтингова агенция да се изказва за или против която и да било политическа партия! Това, че Ти си твърде умен и си в час, не може да значи че и ние сме такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Браво, точно такова мнение очаквах и в него напипах опорните точки.1. Горкия министър ужким е увеличил заетостта, но без да създаде почти никакви нови работни места. За последната година работната сила у нас е намаляла 60 хил., а заетостта се е увеличила с 40 хил. Това изобщо не значи, че е създадено и 1 ново работно място.2. Позитанските *** страдат от параноя и във всеки противник виждат ГЕРБ, а това е абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 15
kalendar
преди 9 години
На мен ли кое не ми е ясно? На теб кое ти стана ясно?Тоя фин мин си го е казал, казали са го и от СиП, ама за втори път-можеш ли да четеш или виждаш зор?"Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми."Ти това как си го преведе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
rogers
преди 9 години
Какво не ти е ясно в новината - сложили сте *** за финансов министър - може и *** да е - не мога точно да определя:Според него обаче експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката.------------------------------------мухахахахахахаа не били отчели рестарирането на икономиката - дето го има само в главата на Станишев и Чобанина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 15
kalendar
преди 9 години
На мен мед ми капе, като говоря за Ореха. Ама по принцип в петък вечер към 10 съм на питие някъде навън, а както знаем-когато котката я няма мишките пируват.Та, драго мишленце-ти прочете ли статията или от централата на ГЕРБ ви забраняват да четете нещо повече от заглавията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 6
rogers
преди 9 години
А замислял ли си се защо до сега нашите комунисти не са ни изкарали от ЕС и защо нашите комунисти не вземат заеми от Русия а от запада? А защо тези същите бяха намалили рейтинга и на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
Офф тея сополи S&P пак се обаждат, то и нашите са кавали, ама тея почват със заплахите ... "А сте направили тоя Южен Поток и влиза през вас руски газ в европата, а не нашия шистовия от по скъпите, ше ви разкатаем" Аз не моа си обясним, за кво държавите плащат на тея нещастници да са в тяхната агенция и тея да се *** със всички, да излязат от тая насрана агенция ве, майка им нещастна ***. После Ореха ше обере парсата, той тъпунгера кво да напрай, нали ако не ги слуша и ше дойдат тоя път не 2ма от тях а цяла сурия и се почват едни санкции едни дивотии също кат при руснаците, *** еврейските нещастници, да си *** майката и да излизаме от EU и от агенциите им и от простотиите им и кой от къде е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 6
Sakamano
преди 9 години
"Къде са троловете на Позитано 20, на които мед им капе от устата като говорят за Орешарски. Какви опорни точки ще спуснат сега?"Троловете от Позитано наричаха Орешарски най-добрия премиер на България. Но след като спря проектът "Южен поток", бас държа, че сега ще го изкарат черен дявол. Орешарски е най-обикновен кариерист. Когато стана ясно, че ще има предсрочни избори, вече няма причина да играе по свирката на коалицията, която му го наби отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 13
studioaa
преди 9 години
Къде са троловете на Позитано 20, на които мед им капе от устата като говорят за Орешарски. Какви опорни точки ще спуснат сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 11
MyPr0gres
преди 9 години
Видяха, че ще теглим заем и хайде малко по-висока лихвичка да им сложим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още