IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Ситуацията на пазара на труда се подобрява

Проблемът с работните места в малките населени места е трагичен, но причини за това регионалните различия, наслоявани с години, коментира финансовият министър

15:23 | 11.06.14 г.
Чобанов: Ситуацията на пазара на труда се подобрява

Ситуацията на пазара на труда категорично се подобрява. Това каза финансовият министър Петър Чобанов в отговор на атаката на бившия министър на труда и социалната политика Тотю Младенов, който заяви, че безработицата се увеличава. Чобанов повтори цитираните от него данни малко по-рано и акцентира, че от ГЕРБ не базират изказванията си на конкретни цифри.

Чобанов потвърди, че не отпадат хора от пазара на труда, а се връщат, както и че безработицата не се увеличава, а намалява с 23 хиляди души към март спрямо първото тримесечие на 2013 година. Той повтори, че безработицата намалява с 0,8 процентни пункта и вече е около 13%. А ръст на заетостта се регистрира за първи път от пет години насам. През първото тримесечие на годината са заети с 40 хил. души повече спрямо същия период на 2013 година.

„Този резултат се различава от резултатите през последните пет години, когато винаги за първото тримесечие е имало увеличение на безработицата“, изтъкна финансовият министър.

Той призна, че проблемът с работните места в малките населени места е трагичен, но уточни, че причини за това са не политиката на кабинета „Орешарски“, а регионалните различия, наслоявани с години.

На нападката, че има опасност разходите за пенсии да надхвърлят заложените, както посочи Младенов, Чобанов отговори, че разходите за пенсии през тази година са планирани и заложени в бюджета и няма да има 50 милиона лева непланирани разходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) до края на годината, както твърдят от ГЕРБ.

„А ако броят на осигурените намалява с над 105 хиляди души, както твърди Тотю Младенов, то как да обясним увеличените приходи от осигуровки и това, че годишният им план ще бъде преизпълнен“, попита Чобанов.

Финансовият министър не се съгласи с определението на Младенов, че настоящото правителство се е отказало от реформи и в социалната сфера. Чобанов не приема и тезата, че системата на Държавното обществено осигуряване е неустойчива с растящи дефицити, което застрашава финансовата стабилност на държавата.

Светлана Ангелова от ГЕРБ коментира, че кабинетът "Орешарски" е спрял пенсионната реформа заради политически сметки и популистки цели и попита докога хората ще чакат обещаните 250 хиляди работни места, попита и къде са обещаните 100 милиона лева за младежката безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още