IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите искат гаранции за възстановяването на ДДС в 30-дневен срок

От сектора не са съгласни с гласуваните от бюджетната комисия промени в ДОПК

16:11 | 28.10.13 г.
Зърнопроизводителите искат гаранции за възстановяването на ДДС в 30-дневен срок

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се противопоставя на приетите на второ четене от бюджетната комисия в парламента изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Организацията твърди, че има разминаване между договорените с министър-председателя Пламен Орешарски условия за обратното начисляване на ДДС при търговията със зърно и приетите миналата седмица текстове.

В позицията на сайта на НАЗ се посочва:

Договорено бе механизмът за обратно начисляване на ДДС да бъде въведен от 1 януари 2014 г., но Комисията по бюджет и финанси одобри влизането в сила на механизма от 1 ноември 2013 г.

Очакваше се срокът на действие на схемата за обратно начисляване на ДДС да е 2 години с опция за удължаване на действието след анализ на ефективността на мярката, но Комисията одобри изменение на ДОПК без разписан срок на действие на механизма, а съпътстващите механизма разпоредби да са в сила до 31 декември 2018 г.

Договорено бе въвеждане на специален механизъм за стриктно спазване на 30-дневния срок за възстановяване на ДДС, който да предпази земеделските производители от безкрайни проверки и ревизии и от допълнително задържане на оборотните им средства, но нямаше записан подобен текст в проекта на ЗИД на ДОПК и съответно Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене законопроекта без адекватните допълнения.

С оглед потушаване на възникналото напрежение в сектор „Зърнопроизводство”, НАЗ ще настоява да се спазят в пълния им вид предварително договорените и разписани условия за прилагането на обратно начисляване на ДДС при доставките на зърнени и технически култури.

Организацията заявява, че категорично ще се противопостави на прилагането на обратното начисляване на ДДС в така предложените разпоредби и форма.

Механизмът за обратното начисляване на ДДС при търговията със зърнени и технически култури бе предложен от Министерството на финансите, за да спре сивия сектор и данъчните измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още