IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази потенциален Grexit върху еврото?

Последните пет години на стагнация в еврозоната доказаха тезата, че единната валута е провален проект, пише Мартин Цанов от ЕКИП

11:52 | 11.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ще се отрази потенциален Grexit върху еврото?

Пет години след началото на дълговата криза в Европа, катализатор за която беше световната финансова криза, прераснала по-късно в икономическа такава, Гърция отново заема централно място в дебатите относно бъдещето на европейския валутен съюз. За разлика от 2010-2012 г. обаче основно внимание сега се обръща на средиземноморската страна поради факта, че другите държави от периферията на еврозоната (и не само) „успяха“ за момента да прикрият икономическите си проблеми, благодарение на цикличното подобрение в икономическата активност, водено основно от спада на цените на петрола и предоставените огрoмни количества монетарни стимули от страна на ЕЦБ.

Абстрахирайки се от това каква е вероятността Гърция да напусне еврозоната и какви са сценариите за страната в условията на собствена парична политика, ще се опитам да хвърля поглед върху потенциалните ефекти върху еврото и валутния блок след Grexit, пише Мартин Цанов от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП.

В краткосрочен план може да се очакват ефекти основно върху цената на еврото спрямо други валути, тъй като бъдещето на целия монетарен съюз едва ли ще бъде предрешено единствено от напускането на един неин член. Ефектът върху цената на единната валута не е лесно предсказуем, предвид множеството допълнителни фактори, които трябва да се вземат предвид.

В най-обозримо бъдеще най-вероятно цената на еврото ще спадне, заради несигурността, която ще предизвика прецедента Grexit. Повечето участници на финансовите пазари не обичат неизвестното и съответно има голяма вероятност в дните непосредствено след официалното обявяване на Grexit еврото да изгуби от стойността си, като този процес ще е съпроводен от силни флуктуации в търсенето на временна равновесна цена.

В допълнение излизането на Гърция от еврозоната ще доведе до допълнително наливане на стимули от страна на ЕЦБ с цел ограничаване на „заразата“ на финансовите пазари, а увеличаващия се баланс на ЕЦБ автоматично означава (при равни други условия) по-слабо евро.

В средносрочен план обаче цената на еврото ще зависи много от последиците от Grexit върху другите страни от еврозоната. Ако изолираме Grexit и приемем, че валутният съюз ще продължи да функционира нормално след загубата на един член, без това да има отражение върху другите членки, то напускането на южната ни съседка би трябвало да се отрази положително на еврото, тъй като единната валута ще „загуби“ един от „непослушните“ си членове.

Ако приемем, че цената на една валута (основно) отразява състоянието на икономиката, то Еврозоната ще бъде икономически по-силна без Гърция. Този ефект може да се разгледа и по-подробно през призмата на паричните потоци и тяхното влияние върху цената на една валута. Най-лесно това може да се види в текущата сметка на еврозоната, която се очаква да има по-висок излишък (респективно по-нисък дефицит) без Гърция, а това означава повече търсене за еврото от икономически играчи извън валутния съюз.

В дългосрочен план нещата са доста по-неясни и всичко зависи как потенциалният Grexit ще се отрази на бъдещето на еврозоната. Grexit ще представлява прецедент в историята на Еврозоната и въпреки липсата на процедура за изваждане на страна от валутния съюз не можем да отречем, че вероятността това да се случи в момента е много висока, особено предвид резултата от референдума в неделя.

Ефектът от Grexit ще зависи не само от самото напускане (изгонване) на Гърция от валутния съюз, но и от евентуалните мерки в посока опрощаване на гръцкия публичен дълг. Въпросът тук е доста пипкав поради факта, че едно евентуално опрощаване на част от гръцкия дълг (МВФ вече официално изчисли, че дългът е неустойчив и има нужда от неговото намаляване) ще предизвика желание за подобни действия от страни като Португалия, Кипър, Ирландия, Испания, които също получиха финансова помощ по време на кризата. Това е трудно политическо решение, въпреки че от икономическа гледна точка на много от икономистите, запознати добре с икономиките на страните от периферията на еврозоната (тук изключение прави Ирландия), са наясно, че голяма част от заемите, раздадени от Тройката, няма как да бъдат изплатени в пълен размер.

Не трябва да забравяме и геополитическата страна на нещата и възможността Гърция да търси по-тесни връзки с държави от изтока, ако бъде изхвърлена от валутния съюз. Такъв тип взаимоотношения може да бъдат последвани и от напускане на ЕС (при едно допълнително радикализиране на избирателите вследствие на кризата предизвикана от преминаването към драхмата), за което европейските лидери със сигурност се притесняват и затова се стремят да запазят балансиран подход към Гърция.

С две думи докато в краткосрочен план цената на еврото може да поеме различни посоки на движение вследствие на Grexit (макар че най-вероятно ще поеме надолу), то в дългосрочен план нещата са много по-сложни и по-скоро може да се каже, че бъдещето на единната валута е заложено на карта.

Последните пет години на икономическа стагнация в еврозоната доказаха тезата, подкрепяна от много икономисти дълги години, а именно, че еврото е провален проект, поне под формата, в която съществува днес. Много икономисти биха защитили и тезата, че еврото ще работи, ако европейските институции успеят да внедрят механизми за директни фискални трансфери и добре работещ единен банков надзор.

Докато второто отчасти вече е факт (въпреки, че проектът за общ банков съюз, който се състои от три стълба едва ли ще просъществува в пълна сила), то е трудно да си представим как ще се имплементират директни фискални трансфери, предвид нарастващата опозиция в някои северни страни и набиращите сила евроскептични партии в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
evtimvz
преди 8 години
Наблюзавам много внимателно събитията. Когато вероятността за напускане на зоната от Гърция е голяма, тогава се наблюдава покачване на еврото и обратното. Сега, когато се постигна първоначалната сделка, еврото е на една от най-ниските си стойности. Помощщта за Гърция означава нови стимули, изливане на евро на пазара и в банките, а това неминуемо увеличава паричната мас в обръщение - т.е. спад на еврото.Така че анализът в статията е повърхностен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
крас
преди 8 години
ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯПроцеса на въвеждането на ДРАХМАТА ще е съпроводен от ЗАМЯНАТА НА ГРЪЦКОТО ЕВРО с нея.Как ви се струва НБГ утре да обяви, че заменя гарантираното с активите й ГРЪЦКОТО ЕВРО с ДРАХМАТА!!КАКВО ЗНАЧИ да извадиш от обръщение ГРЪЦКИТЕ ЕВРА циркулиращите из пазара ГРЪЦКИ ЕВРА?НАЛИ ТОГАВА ЩЕ БЛЕСНЕ ИСТИНАТА, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ВАЛУТА НЕ Е ЕДИННА, И ЧЕ ЗАД ВСЯКА БАНКНОТА СТОИ НАЦИОНАЛНАТА БАНКА НА ДАЕНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА. НАЛИ ВСЕКИ ЩЕ ГЛЕДА ДА ИЗЧИСТИ ЕВРАТА НА ИСПАНИЯ , ИТЛИЯ ПОРТУГАЛИЯ , КИПАР И ГИ ЗАМЕНИ С ТЕЗИ НА БУНДЕСБАНК?ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДРАХМАТА ЩЕ Е СМЪРТ ЗА ЕВРОТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
HighSpirited
преди 8 години
Много трудно решение и в двата варианта е зле за ЕС. В единия оставането на Гърция,ще породи разцепление и деление на богати и бедни страни, финансовата дисциплина ще е подкопана и в бъдеще всеки ще знае, че каквато и финансова политика да води ще му се размине.Изхвърлянето и от своя страна, ще намали стимула за останалите страни да влязат в еврозоната и ще доведе пак до подкопаване на основите му.Всъщност ЕС в сегашния му вид в едно икономическо недоразумение,колкото от политическа гледана точка е добре за запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 3Статията е блестяща - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlСАЩ - БВП 17,5трлн. и 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 350% спрямо БВП колкото и в ЕС но държ.дълг не е проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-1758332851% от проблемите на света идват от лихвата и т.н. финан.спекулации ,и в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments съм описал какво да се направи като се започва с забрана на офшорките и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
FNM
преди 8 години
Поредният пълен ***, който се опитва да бъде интересен и оригинален! Ако иска *** да изтрие поста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Като замисъл е добре - 60% държ.дълг и 3% бюджетен дефицит макар ,че няма проблем и 100% ако лихвата е до нулата Едно е 5% лихва на 50% държавен дълг спрямо БВП и друго 5% при 100% дълг тоест няма проблем и 200% държ.дълг ако лихвата е до 0,1% както Япония с 240% ''БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete тоест лихварството се нуждае от постоянем растеж но това е невъзможно Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
Invcom
преди 8 години
Предварително се извинявам за това, че си позволявам да сравнявам имена като Ел Ериан проф. Кругман, проф. Стиглиц и т н. с железниОкон, адвокатина, ровъра и др. видни представители на икономическата мисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
Invcom
преди 8 години
Относно заглавието... зависи към кого е насочен въпроса. Ако е насочен към част от форумните "експерти" имам предвид "красивите и богатите", фалита на Гърция и излизането и от ЕЗ ще се отрази прекрасно на ЕЗ и още по-добре на България :)) Ако питате обаче водещи световни експерти с доказан опит предполагаем Грексит ще бъде пагубен за валутния съюз и няма да се отрази никак добре на съседните икономики в т.ч. и на България. Ама те нашите соросоидчета толкова си могат просто :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още