IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати от Реформаторския блок предлагат облекчения за АДСИЦ

Асоциацията на дружествата отново е внесла в регулатора исканията си за редакция в закона, който не е променян от 2003 г.

17:01 | 18.12.15 г. 2
Депутати от Реформаторския блок предлагат облекчения за АДСИЦ

Облекчения за дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) по отношение секюритизацията на вземания и инвестициите в имоти предлага група депутати от Реформаторския блок.

Предложенията им за промени в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел са публикувани на сайта на Народното събрание.

Народните представители предлагат да отпаднат ограниченията пред дружествата за секюритизация на вземания, които са обект на правен спор. Другото им основно предложение е свързано с разширяване на възможностите за инвестиции на АДСИЦ в сектора на имотите.

В момента на компаниите им се забранява да инвестират в други дружества, с изключение на до 10 на сто от капитала в обслужващи дружества, докато проектозаконът предвижда да се даде възможност една трета от активите им да могат да се инвестират в други компании от сектора на имотите и строителството в България.

Вносителите посочват, че законът има нужда от модернизация, за да се даде възможност на АДСИЦ и институционалните инвеститори да могат непряко да правят вложения в сектора на имотите.

Депутатите подчертават, че законът не е променян от 2003 г., а същевременно дружествата със специална инвестиционна цел имат нужда от гъвкавост, за да бъдат конкурентоспособни.

Същевременно, за да се гарантира, че дружествата ще запазят основния си фокус, в предложенията е записано изискване 50 на сто от активите на тези от тях, които секюритизират имоти, към края на годишния отчетен период да са в резултат на покупка на недвижими имоти и вещни права върху недвижими имоти, извършване на строежи и подобрения с цел предоставянето им за управление, отдаване под наем, лизинг или аренда и продажбата им или покупко-продажба на вземания.

За дружествата, които секюритизират вземания, се предлага 75 на сто от активите им да са в резултат на основната им дейност.

Същевременно когато инвестират в други компании от сектора на имотите, няма да им се позволява да концентрират инвестиции, т.е. тази една трета от активите им не може да е инвестирана само в едно дружество, а предвиденият „таван“ е 10 на сто.

Предложенията на депутатите от Реформаторския блок отразяват в известна степен една малка част от предложенията за законови промени, които Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел отправи още преди няколко години. В средата на октомври Асоциацията отново е внесла текстовете в Комисията за финансов надзор, коментира пред Investor.bg председателят ѝ Маню Моравенов.

Организацията настоява да се направят законови поправки, с които да се позволи на дружествата да придобиват имоти на територията на Европейския съюз (ЕС), както и да отпаднат ограниченията за откриване на банкови сметки в банки, които не са банката-депозитар, разплащанията от такива сметки и за кредитиране на дружество от банката-депозитар.

Асоциацията предлага също така да отпаднат нормативните ограничения за банковото кредитиране на дружествата и да се разшири кръгът на инвестиционните възможности – държавни ценни книжа, банкови депозити, финансови инструменти на паричния пазар, ипотечни облигации и други обезпечени облигации, акции и дялове на колективни инвестиционни схеми, както и акции на други дружества със специална инвестиционна цел.

Асоциацията настоява и за възможност АДСИЦ да инвестират в дъщерни дружества, ако предметът им на дейност е идентичен, активите и пасивите им отговарят на изискванията на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел и прилагат същите изисквания за разпределение на печалбата.

Организацията настоява и за въвеждането на минимална стойност, над която да се изисква задължителна пазарна оценка от независим оценител при придобиване на имот. Предлага се също така да отпадне изискването за задължително застраховане на имотите на АДСИЦ, тъй като това е неприложимо на практика.

Предлага се също така да има възможност за разпределяне на дивидент под формата на акции и за прекратяване на лиценза, без да се налага задължителна ликвидация, каквато възможност има в няколко държави от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и "Феърплей пропъртис"АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
marto76
преди 8 години
Кои са тези депутати от Реформаторския блок? Сигурно към тях се е присъединил и наемника на Иван Костов - Рамадан Кунев, който се води вече "опозиционер"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още