IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генералната промяна на ЗУТ отложена заради местните избори

Активирането на свлачищата през тази година налага въвеждането на силно рестриктивен режим за строителство върху тях

16:54 | 30.04.15 г.
Генералната промяна на ЗУТ отложена заради местните избори

Мащабните промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), за които строителната гилдия настоява от години, са отложени за есента заради местните избори, за да не се политизират.

Това става ясно от изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на националната среща на главните архитекти и експерти по устройствено планиране от общините, организирана от Националното сдружение на общините в България.

Павлова, цитирана от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е призовала представителите на общините да правят предложения за промени в закона до септември. Плановете се те да бъдат обобщени през октомври и през ноември, след формирането на новите общинските съвети, да се пристъпи към промените.

В момента в Народното събрание са внесени за разглеждане други промени в ЗУТ, с които се въвежда фигурата на водещия проектант, забранява се строителството в свлачищни райони без канализация и се разрешава пристрояване и надстрояване на строежите в режим на търпимост.

Още не се знае дали законът ще бъде разделен на две - Закон за градоустройството и Закон за инвестиционния процес, каквато идея лансираше министърът на инвестиционното проектиране от кабинета на Пламен Орешарски Иван Данов.

Пред общинските главни архитекти Павлова е обяснила, че активирането на свлачищата през тази година налага въвеждането на силно рестриктивен режим за строителство върху тях. Тя упрекна специалистите, че масово издават разрешителни за строеж, без да търсят съгласуване с министерството.

Регионалният министър призовава също така да се затегне контролът върху незаконното строителство, както и да се премахнат незаконните поставяеми обекти в курортите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още