IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните наеми в центъра на София са скочили с 10% за последната година

Силни увеличения на наемите се отчитат още в южните квартали, а най-слабо - в "Овча купел", според агенция за имоти

14:45 | 15.07.16 г.
Жилищните наеми в центъра на София са скочили с 10% за последната година

В централните и южните райони на София, както и в кварталите „Витоша“, „Младост“, „Дианабад“ и „Дървеница“, е отчетен най-силен ръст на наемите на жилища. Това показват данните на агенцията за имоти Примо+ за второто тримесечие на годината.

За периода април – юни спрямо същия период на миналата година агенцията отчита ръст на наемите на жилищата в центъра на столицата с 10 на сто. Цената за наем на двустаен апартамент в централен район на града през второто тримесечие на 2015 г. е била средно 572 лева, а за същия период през 2016 г. се е увеличила до почти 629 лева.

Също 10% ръст на наемите е отчетен в кв. „Витоша“, който е все по-популярен за живеене заради новото строителство. Цената за двустаен апартамент се е повишила от 570 лева до 627 лева. В съседните „Дианабад“ и „Дървеница“ увеличението достига съответно 9% и 7%.

В „Младост“ агенцията отчита среден ръст на наемите за периода от 9 на сто, който варира в различните райони на квартала. Повишението се обяснява с множеството разкрити работни места в района и добрите транспортни връзки на квартала, особено метрото.

Заради близостта до Бизнес парк София и останалите бизнес центрове най-силен ръст на наемите е отчетен в „Младост-4“. Цената на двустаен апартамен през изминалото тримесечие на 2016 г. е била около 635 лева при 570 лева през същия период на 2015 г.

От отделните зони на квартала „Младост-2“ е с най-слаб ръст на цените на жилищата – приблизително 7%. Цената за едностайно жилище в района се е увеличила за една година от 380 лева месечно до 410 лева, показват данните на компанията.

В квартал “Изток” на София е отчетен по-умерен ръст на наемите на жилища в сравнение с „Младост“, но кварталът остава с тенденциозно високи цени. Ако през 2015 г. двустаен апартамент се е отдавал за около 600 лева, през 2016 г. средната цена за подобно жилище се увеличава до 625 лева. Едностайните апартаменти в района струват около 460 лева в момента, което е около 7% ръст спрямо миналогодишното второ тримесечие.

За сравнение, в съседния “Гео Милев” увеличението на наемите достига 5 на сто през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Също 5% ръст е регистриран и на наемите на жилища в южните квартали на София. По-слабият растеж се обяснява с липсата на метро, както и по-неудобните транспортни връзки на някои райони.

Най-търсени в южните райони са жилищата в близост до бул. „България“ - в кварталите „Хиподрума“, „Стрелбище“ и „Лагера“, където наемите се увеличават съответно от 505 лева на 532 лева, от 542 лева до 568 лева и от 575 лева до 606 лева.

Малко по-силен ръст е регистриран в кварталите „Гоце Делчев“ и „Манастирски ливади“ - по 7%, които са най-близо до една от най-предпочитаните в София бизнес зони – около Bulgaria Mall и по протежението на целия бул. „България“.

Най-слаб ръст на наемите е отчетен в кв. „Овча купел“ - 3% за една година до малко под 500 лева за двустаен апартамент, заради по-неудобния транспорт и отдалечеността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още