IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат спешни промени в ЗУТ

Поправките касаят контрола върху строителството, предвижда се и съкращаване на сроковете за одобряване на проекти и издаване на разрешителни за строеж

11:28 | 18.03.15 г.
Предлагат спешни промени в ЗУТ

До края на март в Министерския съвет ще бъдат внесени за разглеждане предложения за спешни промени в Закона за устройство на територията. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на втората годишна RICS Конференция за оценки и инвестиции в недвижими имоти, която се провежда в София.

Със заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова е сформирана междуведомствена работна група с участието на браншовите организации и сдружението на общините, която обсъжда промените, уточни той.

Поправките ще се отнасят до контрола върху строителството от Дирекцията за национален строителен контрол, предвижда се и съкращаване на сроковете за одобряване на проекти и издаване на разрешителни за строеж, както и оптимизация на редица процедури.

През октомври вероятно ще бъдат готови генералните промени в ЗУТ, коментира Нанков.

Припомняме, че несъществуващото вече Министерство на инвестиционното проектиране предвиждаше да раздели закона на две – Закон за градоустройството и Закон за инвестиционния процес. Предстои дискусия дали ще се подготвят два такива отделни закона или изцяло нов строителен кодекс.

Междуведомствена работна група обсъжда и проекта „Дестинация Рила“, обясни Николай Нанков. Групата е сформирана по заповед на премиера Бойко Борисов и до средата на април трябва да излезе с доклад за перспективите пред реализацията на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още