IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем общини получиха безвъзмездно финансиране заради наводненията

Финансовата помощ по фонд "Солидарност" е за общини и публични институции в размер на 6,4 млн. лв.

15:01 | 01.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Първите договори за безвъзмездна финансова помощ със средства от фонд "Солидарност" на ЕС в размер на общо 6,4 млн. лв. бяха подписани днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общо 10 публични институции ще получат безвъзмездно финансиране, съобщиха от ведомството на регионалния министър Лиляна Павлова.

Средствата са за покриване на щети от бедствията от периода 19-23 юни на миналата година.

По думите на Павлова договорите не са с голяма стойност, но са с голяма значимост за страната и за хората. „С финансовата помощ ще бъдат изпълнени проекти за възстановяване на засегната от бедствията републиканска пътна инфраструктура, ще бъдат извършвани укрепителни и отводнителни работи, ще се изградят подпорни стени“, обясни тя.

Община Копривщица ще извърши авариен ремонт на подпорна стена за близо 85 хил. лв., в община Созопол ще ремонтират път и мостово съоръжение за 178 лв., община Габрово ще почиства корита на реки 128 хил лв.

Добрич ще инвестира 1,2 млн. лв. във възстановяване на обекти, засегнати от наводнението, община Шумен ще разполага с близо 40 хил. лв. за възстановяване на инфраструктурата на с. Ивански, община Антон ще получи 85 000 лв. за възстановяване на пътната настилка. Договор сключи и община Никола Козлево.

Агенция "Пътна инфраструктура получава малко над 3,4 млн. лв. за изграждане на подпорни стени и извършване на ремонтни дейности по пътя Дебелец - Гурково.

На Министерството на транспорта се предоставят 520 000 лв. за укрепителни и отводнителни строителни работи в междугарието Царева ливада - Габрово. МРРБ получава 432 843 лв. за възстановяване на инфраструктура в община Балчик и община Аксаково. Община Никола Козлево ще ремонтира път в с. Ружица за 174 019 лв.

Бенефициентите имат срок от 18 месеца за реализиране на проектите.

Павлова подчерта, че страната ни е подала три заявления за подпомагане към ЕК – едно за справяне с последиците от наводненията от юни 2014 г., с декларирани щети в размер на 311 милиона евро, едно за регионално бедствие за наводненията в Мизия от август 2014 г., с щети за 75,1 млн. евро, както и за бедствията от края на януари и началото на февруари 2015 г., с общи преки щети 243,3 млн. евро.

По първото заявление на България бяха предоставени 10,5 млн. евро. По второто - страната ни предстои да получи 1,98 млн. евро, а третото е в процес на оценка от ЕК, но се очаква да бъдат отпуснати над 6 млн. евро. С третото заявление България се възползва от възможността да поиска авансово средства. 

„Поискахме авансовото финансиране по третата заявка и в това отношение сме новатори, тъй като виждаме колко време отнема процедурата, а целта ни е да получим средства до края на годината и да не се окаже, че реално финансирането по тези бедствия ще дойде чак след една година“, подчерта Павлова. „Надявам се, че и по отношение одобряването на аванса ще бъдем първи, иновативни и различни, за да може средствата да достигат по-бързо до своите получатели“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още