IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Фонд "Солидарност" не е застрахователно дружество

В последната година България е подала три заявления за помощ до европейския фонд

13:21 | 08.05.15 г.
Дончев: Фонд "Солидарност" не е застрахователно дружество

Европейският Фонд „Солидарност“ не е застрахователно дружество, а е само допълнително средство към помощта, която държавата отпуска за преодоляване на щети от бедствия. Това коментира по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

„Фондът няма как да измести всички форми на подпомагане“, каза той и допълни, че по отношение на частните имоти основната форма на подпомагане е застраховането, макар и държавата да е изготвила програми в подкрепа на бедстващите.

В отговор на въпрос на депутата Явор Хайтов от „Български демократичен център“ Дончев даде подробности за подадените от България заявления за помощ от солидарния фонд. Страната ни е подала общо три заявления в последните месеци и те се отнасят до щетите от бедствията през 2014 година и от началото на 2015 година.

Вицепремиерът посочи, че първото заявление е било изпратено в Брюксел през август 2014 година и се отнася до щетите от наводненията в периода 19 – 23 юни. Щетите от бедствията в цялата страна се оценяват на 311,3 млн. евро, а според формулата за изчисляване на помощите от Европейската комисия отпусна 10,5 млн. евро от фонд „Солидарност“ за покриване на част от спешните мерки за преодоляването на щетите.

На 9 април 2015 година ЕК отпусна още 1,98 млн. евро за покриване на щетите от наводненията в западните части на страната през юли и август на миналата година. Тогава щетите бяха оценени на стойност 77,5 млн. евро, припомни Дончев.

Третото заявление касае силните снеговалежи в началото на годината, когато бедствието нанесе щети за 243 млн. евро. Правителството вече е подало заявление за отпускането на помощ от солидарния фонд, което в момента се оценява от Европейската комисия. Според Дончев подадената документация е „изрядна“ и страната ни ще получи помощ и по това заявление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още