IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага 10,5 млн. евро за щетите от наводненията в България

Комисията ще предложи на Съвета на ЕС и Европарламента да бъдат отпуснати общо 80 млн. евро за три балкански държави, засегнати от наводнения

14:36 | 10.10.14 г.
ЕК предлага 10,5 млн. евро за щетите от наводненията в България

Европейската комисия (ЕК) предлага да бъдат отпуснати 10,5 млн. евро за покриване на част от щетите от наводненията в България, съобщи комисарят по регионалната политика на ЕС Йоханес Хан. Днес той съобщи за подготвян пакет от общо 80 млн. евро от Европейския фонд за солидарност за Сърбия, България и Хърватия след унищожителните наводнения в трите държави, пише пресслужбата на Комисията.

Предложението обаче трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

България е съобщила за щети в размер на 311 млн. евро вследствие на разрушителните наводнения в различни части на страната – Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и в София. Столицата е регионът с най-големите щети, допълват от Комисията.

Наводненията са взели 15 жертви, а стотици са евакуирани и настанени във временни жилища. Пороите са разрушили и части от публичната инфраструктура – пътища, електропроводи и части от ВиК съоръженията. 

Най-голяма част от средствата, предложени от ЕК днес, ще получи Сърбия – 60,2 млн. евро. За Хърватия са отделени общо 8,9 млн. евро. Парите ще отидат за възстановяване на инфраструктурата и покриване на разходите по спасителните операции, както и за почистването на засегнатите от наводенията региони.

Сърбия е в преговори за членство с ЕС и по тази причина има право да получи средства от солидарния фонд, уточняват още от ЕК. Страната е пострадала най-тежко – към 1,6 млн. нейни жители са засегнати от наводненията. 

През тази година в бюджета на Солидарния фонд на ЕС са отпуснати 530 млн. евро, но реално Фондът може да разполага с едва 353 млн. евро. Останалите пари са резерв, посочват още от ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още