IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийската градска прокуратура проверява сделката за бившите царски конюшни

Проверката е образувана по сигнал на депутата Жельо Бойчев и лидера на столичната структура на БСП Калоян Паргов

15:26 | 10.09.16 г.
Софийската градска прокуратура проверява сделката за бившите царски конюшни

Софийската градска прокуратура е започнала проверка по сделката за бившите царски конюшни в центъра на София, съобщава БНР.

Продажбата на терена с площ около 7 дка беше оповестена от БСП четвъртък (8 септември). Купувач е фирмата "Евротрансбил" на Янко Иванов, а стойността на сделката е под 700 хил. лева. Продавач е областният управител на София-град Веселин Пенев (Реформаторски блок), който е разделил имота на три, за да не минава сделката през правителствено одобрение.

На следващия ден премиерът Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат към Министерския съвет да направи проверка по случая. Няколко часа по-късно инспекторатът беше готов с доклада си и министър-председателят даде покупко-продажбата на прокуратурата.

Междувременно Борисов поиска оставката на Веселин Пенев заради продажбата на имота. Първоначално областният управител отказа да сдаде поста, но късно снощи подаде оставка.

От прокуратурата уточняват, че проверката им е по сигнал на депутата Жельо Бойчев от БСП, както и лидера на столичната структура на социалистите Калоян Паргов.

Обвинението е получило и доклада на Главния инспекторат към Министерския съвет.

Наблюдаващите прокурори са изискали от Областната администрация цялата документация за сделката, както и вътрешните правила при подобни сделки. Проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове, посочват от прокуратурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още