IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базиран в София рисков фонд влага $5 млн. в софтуерна компания

След инвестицията, която беше запланувана още в края на миналата година, фондът притежава дял от "под 50% от компанията"

09:30 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Базиран в София рисков фонд влага $5 млн. в софтуерна компания

Базираният в София рисков инвестиционен фонд, насочен към сектора на информационните технологии, New Europe Venture Equity (NEVEQ) е инвестирал 5 млн. долара в компанията, разработваща аналитичен софтуер FinAnalytica. След инвестицията, която беше запланувана още в края на миналата година, фондът притежава дял от "под 50% от компанията".

От FinAnalytica обясниха за Investor.bg, че средствата ще бъдат използвани за финансиране на маркетинговата и пазарната експанзия на компанията, както и за развитието на нейните продукти като Cognity, който предлага на инвестиционните фондове анализ на риска на портфолиото им.

По думите на Дъглас Мартин, основател и изпълнителен директор на FinAnalytica, търсенето на методи от ново поколение за анализ на риска и структуриране на инвестиционното портфолио се увеличава. „В резултат на това виждаме значителен ръст на възможностите на големия пазар на фондове от фондове, където приложението на традиционните подходи за изграждане на портфолиото и управление на риска са неадекватни“, казва той.

Павел Езекиев, един от партньорите в NEVEQ, обясни за Investor.bg, че Cognity е предназначен за риск мениджъри, които взимат решения въз основа на това, което се случва със самата акция, а не фундаментално с компанията. Продуктът е насочен към портфолио мениджъри, предимно хедж фондове, които управляват инструменти на големите борси като Ню Йорк, Лондон и Цюрих.

FinAnalytica планира да отвори офис в Лондон в скоро време. В момента тя има офиси в Ню Йорк, Сиатъл и в София. Дейностите у нас са свързани главно с изследователско-развойна дейност и с обслужване на клиенти.

Компанията е основана през 2003 г. с придобиването на групата BRAVO Risk Management Group. Сред основателите на последната е проф. Зари Рачев, който в момента е част от мениджмънта на FinAnalytica. BRAVO Risk Management Group разработва методологията зад Cognity, която е придобита от FinAnalytica.

Това е втората инвестиция на NEVEQ. Част от портфолиото му е и порталът за продажба на самолетни билети Lessno.com, в който фондът вложи 3 млн. долара. По думите на Езекиев в момента се подготвят още няколко подобни инвестиции, които ще бъдат обявени в близките седмици.

NEVEQ е инвестиционен фонд за рискови инвестиции с регионална насоченост, създаден през май 2006 г. Той инвестира в проекти, които се намират в етапа след разработването на началната идея и концепция и преди да са достигнали масови продажби и пазарна експанзия. Инвестиционният фокус на фонда обхваща разработки в областта на инфраструктурен, приложен и мрежови софтуер, уеб и мобилни приложения, средства за събиране, обработка и анализ на бизнес информация, софтуер за защита на информация, платежни системи и такива за електронна търговия, софтуер за управление на проекти и портфолио, приложения за управление на съдържание и др.

Предприемачите, които биха искали да представят проектите си пред фонда, трябва да изготвят резюме на проекта (т. нар. executive summary) и бизнес план за следващите две-три години. Сред основните критерии за избор на даден проект от фонда посочват иновативна визия, стратегия и бизнес модел, технологията, интелектуална собственост, специфично знание (know-how), мениджърски екип, големината и потенциала за развитие на пазара и възвръщаемостта на инвестицията.

Павел Езекиев е бивш съветник по чуждите инвестиции на вицепремиера Николай Василев в кабинета на Сакскобурготски, след което беше председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции, а след нея и официален представител на Deutsche Bank за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още