IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Марев: Вноските за пенсия на новоосигуряващите се трупат в НАП

Законовите промени от края на 2014 г. са променили тристепенния пенсионно-осигурителен модел, според главния изпълнителен директор на ПОК "ДСК Родина"

12:15 | 07.03.15 г.
Н. Марев: Вноските за пенсия на новоосигуряващите се трупат в НАП

Средствата на лицата, които са започнали да се осигуряват за пенсия през тази година, се натрупват по сметка на Националната агенция за приходите (НАП) и “отлежават там без доходност”.

Това коментира в предаването InvestOR на Bulgaria On Air главният изпълнителен директор на ПОК „ДСК Родина“ АД Николай Марев.

Марев посочи, че пенсионните дружества са изпратили добра година, но с разочароващ финал заради приетите без дебат законодателни промени, които регламентират прехвърлянето на вноските за втора пенсия към държавата.

Според него тези промени на практика са променили тристепенния пенсионно-осигурителен модел на България.

Марев припомни, че на проведеното през седмицата заседание на Временната анкетна комисия към Парламента, която има за цел да провери дейността на пенсионно-осигурителните дружества, управляваните от тях фондове и надзора над тях, е бил заден въпрос към финансовия министър дали промените в Кодекса за социално осигуряване са произвели някакво действие.

„Отговорът беше, че досега не са произвели никакво действие поради това, че не е създадена наредба, по която да може да бъде упражнен този избор за прехвърляне на частни партиди към НОИ или Сребърния фонд, както по-късно беше предложено. Също така средствата на новоосигурените лица, първите им вноски се натрупват по сметка на НАП, а не на НОИ, което е свързано с допълнителното пенсионно осигуряване. Така че техните средства в момента отлежават там, без доходност”, посочи той.

“Не е ясно дали ще има служебно разпределение в универсалните пенсионни фондове. Анонсът беше, че трябва да има някаква изчистена идея за пенсионния модел. Тази дейност се съгласува от две министерства- финансовото и на труда и социалната политика. В този смисъл ще видим какво ще се случи до края март”, коментира още Николай Марев.

Марев подчерта, че от гледна точка на финансовите резултати приходите на пенсионните дружества през 2014 г. са се увеличили с около 14%, а печалбите им с - 11%. „Печалбата общо за целия бранш е 41 млн.лв.”, коментира Марев.

Той допълни, че доходността на дружествата през изминалата година е била изключително добра. „Бяха постигнати едни изключително добри доходности от порядъка на 9,65 - най-висока доходност в доброволните пенсионни фондове, 7,06 в професионалните и 6,84 за универсалните пенсионни фондове”, посочи Марев.

Цялото интервю вижте във видео файловете

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още