IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 декември

07:47 | 02.12.15 г.
Преглед на печата за 2 декември

ВСС прати на Цацаров част от проверката за "Яневагейт"
в. Капитал

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е взела решение на вчерашното си заседание да раздели проверката по скандала "Яневагейт", да направи "очна ставка" между участниците в разговорите, както и да разпита известни столични адвокати. Това съобщиха от ВСС във вторник.

Първото решение на ВСС е да се раздели проверката по сюжета "Яневагейт". Част от материалите - тези свързани с твърденията на Румяна Ченалова, че Владимира Янева се е срещнала с нея и я е заплашила да не застава срещу главния прокурор Сотир Цацаров, а след това й е предложила пари за да не говори, ще бъдат изпратени "по компетентност" до Върховната касационна прокуратура (ВКП). Това на практика означава, че пряко подчинени на главния прокурор Сотир Цацаров ще трябва да проверяват дали Владимира Янева не е "лобирала" пред Ченалова в негова полза. Цацаров обяви в понеделник, че прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая "Яневагейт", в което щяла да разследва не само дали записите са законни, но и фактите, изложени в тях.

Преференциите са на път да разцепят ДПС в Кърджали
в. Сега

Въпреки че местните избори минаха и новите общински съвети заработиха, ДПС все още се опитва да пренареди резултатите от вота. Движението, чието ръководство се обяви най-яростно срещу възможността за преподреждане на листите, е на път да се разцепи в бастиона си Кърджали. Десет от общо 24-те съветници на ДПС в 41-местния кърджалийски парламент са призовани да напуснат доброволно и да отстъпят местата си на други негови активисти. В противен случай те най-вероятно ще бъдат изключени за неподчинение и погазване на партийния устав. Общото между десетте е, че попаднаха в общинския съвет благодарение на преференцията. Така те заеха местата на кандидати, посочени от ръководството на ДПС, което сега призовава "прередилите се" да се оттеглят. В списъка са рекордьорът по преференции Кадир Мустафов с 642 поименни гласа, Ахмед Моллахасан - с 451, третият Ферди Мурад е с 421 преференции, който първоначално бе под № 36 в списъка, и др. Срокът, до който десетте трябва да напуснат, е 7 декември, за когато е насрочено второто заседание на кърджалийския общински съвет.

Лозари и казанджии на бунт край пътя за Гърция
в. Стандарт

Стотици лозари, стопани и собственици на казани за варене на ракия излизат на бунт в сряда до шосето за Гърция. Протестиращи ще има от всички общини по поречието на река Струма в Пиринския край. Те ще се съберат в района на мотел „Мамин Кольо", край Сандански, за да кажат твърдо „Не" на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

„Защо държавата удря най-бедните? Давам си здравето за 20-те декара лозя, а няма да мога да сваря джибрите след 1 януари. Та те тогава стават за варене. Правителството няма да закърпи бюджета си с парите от казанджиите. Искат да ни принудят да хвърляме виното, което ни остане. Или да го даваме на винпромите за жълти стотинки", твърди лозарят от санданското село Катунци Йордан Халачев. Материалът в бъчвите ще се развали, ако чакаме чак 1 юли, за да варим джибрите, това никъде го няма, ще протестираме до дупка, допълва стопанинът. Той и останалите протестиращи нямат нищо против проверките по казаните за ракия, както и да си плащат акциза за домашната ракия. Но настояват целогодишно да може да се вари ракийка.

Опашка на Дунав мост заради дебитни карти
в. Стандарт

Опашка от камиони се изви днес на изхода на ГКПП Дунав мост в посока Гюргево. Причината е, че от 1 декември всички разплащания по пътни такси и разрешителни режими за преминаване през граничния пункт се осъществяват безкасово чрез ПОС терминал, и то само с дебитни и кредитни карти VISA, Visa Electron, V PAY, MasterCard, Maestro и Борика. Нито един превозвач обаче не дава на водачите си такива карти, каза за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Всички водачи работят с широко използваните в цяла Европа карти Shell и DKV, с които плащат не само горивото, но и всички такси за магистрали, тунели и мостове на Стария континент, обясни Лалов. Сега камионите ни не могат да напуснат България, тъй като, първо, шофьорите нямат изискваните дебитни и кредитни карти, и второ - вече нямат право да платят нито в брой, нито по банков път, а висят пред моста и звънят на началниците си по телефона, оплака се Лалов.
Копирано от standartnews.com

Пуснаха монетата от 2 лв. в eBay
в. Новинар

Монетата от 2 лв., която още е не влязла в обращение, беше пусната на търг в eBay с начална стойност 99 цента.

Началото на наддаването е започнало на 26 ноември, когато беше и официалното представяне на новата монета. Очаква се разпродажбата да се състои в петък около 7 сутринта, след което търговецът обещава доставка до най-много 20 работни дни.

Нумизматични експерти смятат, че има два варианта тарикатът да се е снабдил с паричката – или тя да е изнесена нелегално, или обявата да е пусната по снимка на монетата, като предлагащият планира да я закупи светкавично от монетния двор веднага след официалното й влизане в обращение.

Ниското заплащане и монотонността провокират стреса в офиса
в. Новинар

Ниското заплащане и монотонният начин на работа са основните провокатори на стреса у нас.

Сред тях се нареждат и натоварването и липсата на фиксирано работно време. Това кара 40 процента от българите да заявят, че работят под напрежение.

По данни на Инспекцията по труда на база на изследване от 2010 г. най-засегнати са учителите, медицинските и социалните работници. Това посочиха от инспекцията за „Новинар“.

По темата за стрeса в България се говори все по-упорито. В интернет отдавна са достъпни онлайн тестове, с които всеки може да измeри нивото на стрес, на което е подложен.

Популярни вече са и общите сеанси за туширане на конфликти между служител и неговия шеф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още