IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 юли

07:47 | 02.07.15 г.
Преглед на печата за 2 юли

Българската банка за развитие продаде само 92 от вагоните на БДЖ за 1.3 млн. лв.
В. Капитал Daily

Българската банка за развитие продаде 92 товарни вагона на Българските държавни железници за 1.3 млн. лв. Банката е довереник на облигационерите на БДЖ и организира търг за продажбата на 500 вагона на държавния холдинг, обезпечение по втория облигационен заем на превозвача, с изплащането на който има проблеми от години. Общата начална тръжна цена на 500-те вагона беше около 9 млн. лв. От тях обаче са продадени едва около една пета. Печелившият купувач на 91 от 92-та е "Вагоноремонтен завод - 99". Последният вагон е спечелен от русенската "Експрес сервиз", като от информацията на сайта на ББР става ясно, че за въпросните вагони няма други участници, класирани на второ място. Единичната цена на продадените вагони се движи между 12 600 и 16 040 лв. Парите от продажбата ще отидат за покриване на задълженията към облигационерите.

Кабинетът даде неясен мандат за покупка на западни изтребители
В. Сега

След седмица чудене дали да започнат преговори за покупка на западните изтребители в крайна сметка правителството даде мандат на военния министър Николай Ненчев да започне разговори с държави и компании. В същото време България няма да се откаже от руските МиГ-29, които ще продължат да летят благодарение на Полша.  Решението бе взето на закрито заседание на кабинета вчера и подробности за него не бяха дадени. Не е ясно каква е финансова и времевата рамка на преговорите и как ще стане финансирането на проект на стойност над 1.5 млрд. лв. И в момента никой не забранява на МО да води разговори за нови самолети.

За европари за наука ще се кандидатства от есента
В. Сега

Българските публични и частни научни организации, институти и университети ще могат да кандидатстват за европари за наука най-рано през септември. Това съобщи зам. просветният министър проф. Николай Денков при представянето в БАН на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", по която ще се финансира изграждането на научни центрове у нас. Тъй като все още има детайли за уточняване между нашата страна и ЕК, отварянето на схемата за наука може да се отложи и за октомври.

Лукойл е №1 в класация на най-големите компании
В. Стандарт

"Лукойл Нефтохим Бургас" и тази година оглави класацията на "Капитал" за 100-те най-големи български компании. Приходите на рафинерията за 2014 г. са 6,5 млрд. лв. На второ място е "Аурубис България" с 4,1 млрд. лв., а търговската компания на "Лукойл България" е трета с 3,2 млрд. лв. приходи. На първите четири места (четвърти е НЕК) подреждането на фирмите е същото като за 2013 г. с тази разлика, че приходите и на четирите компании са били по-високи, отколкото през 2014 г.

Българите предпочитат Гърция за почивка
В. Новинар

Българските туристи в Гърция карат почивката си в пълен комфорт, въпреки слуховете, че някои стягат багажа за да се върнат предсрочно. Туроператори обясниха, че сънародниците ни, избрали плажовете в южната съседка, си карат рахат почивка, нямат проблеми с плащането на сметките и пълнят заведенията в тамошните курорти. „Проблемът за българите няма. Те са само за нас, гърците. Не можем да изтеглим толкова пари, колкото искаме", обясниха местни в курорта Касандра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още