IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавският телекомуникационен оператор TeliaSonera навлиза у нас

Търсенето на интернет услуги в България нараства бързо в синхрон с бързия икономически ръст на страната, смятат от TeliaSonera

18:28 | 14.05.08 г.
Скандинавският телекомуникационен оператор TeliaSonera навлиза у нас

Скандинавският телекомуникационен оператор TeliaSonera AB обяви, че разширява европейската си IP мрежа в България, като създава точка на присъствие* (POP) в София, съобщи Thomson Financial. 

„Присъствието ни в София е ясен знак за доверието ни в източноевропейския пазар“, казват от TeliaSonera.

Търсенето на интернет услуги в България нараства бързо в синхрон с бързия икономически ръст на страната, се посочва още в съобщението.

TeliaSonera се оценява на 30 млрд. евро и е създадена през 2002 г. след обединяването на два бивши монополиста – шведската Telia и финландската Sonera. В момента 37,3% от капитала на групата се държи от шведската държава, а 13,7% - от Финландия. 

През април стана ясно, че френският мобилен оператор Orange (част от France Telecom) проучва възможността да придобие TeliaSonera.

*Точката на присъствие включва сървъри, рутъри и друго мрежово оборудване. Позволява на операторите на далечни разстояния да се свързват с местни мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още