IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch оцени водещите гръцки банки с рейтинг "ограничен фалит"

Сред причините са въвеждането на банкова ваканция, контролът над капитали и ограничаването на достъпа до депозити

09:56 | 30.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch оцени водещите гръцки банки с рейтинг "ограничен фалит"

Международната рейтингова агенция Fitch понижи оценката си за краткосрочния и дългосрочния рейтинг на четири основни гръцки банки до степен "ограничен фалит", става ясно от съобщение на агенцията.

Става дума за National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank. Понижението на рейтинга е от ССС и С на RD (restricted default), а оценката за жизнеспособността им (VR) - от ССС на F.

Причината са събитията от събота насам - отказът на правителството в Атина да продължи преговорите с кредиторите, въвеждането на банковата ваканция, контролът над капитали и особено рязкото намаляване на достъпа до депозити, „засягащо фундаментална част от задълженията на банките“.

Банките са засегнати силно от масовото теглене на депозити на загрижени клиенти, както и от решението на Европейската централна банка да не увеличи границата за т. нар. програма ELA (за спешна ликвидна помощ) за гръцките банки, се пояснява в съобщението на Fitch. 

Допълнителни причини са изключително високият кредитен риск, както и слабите перспективи за възможност за възстановяване на вложени средства в случай на изпадане в несъстоятелност по плащане на държавни облигации от банките, за които се прави оценка, че са с много ниско качество на активите.

За четирите банки оценката за жизнеспособността е понижена, защото според агенцията те биха изпаднали в несъстоятелност, ако не бе въведена банковата ваканция и контролът на капитали. Според Fitch не може да се разчита държавата да ги подкрепи заради ограничените си средства.

В понеделник пък рейтинговата агенция Standard & Poor’s свали кредитния рейтинг на Гърция до ниво ССС-, с което отразява виждането си, че правителството вероятно ще обяви дефолт по търговския си дълг през следващите 12 месеца, ако не се стигне до споразумение с кредиторите. Оценката на S&P е с отрицателна перспектива за рейтинга, който беше понижен с една степен. Рейтинг ССС е силно спекулативен по скалата на агенцията.

Fitch и Moody’s също свалиха оценките си до силно спекулативните ССС и Саа2.

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още