IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поставя под въпрос продажбата на летища на Fraport

Проектът за приватизацията на 14 регионални летища се оценява на 1,2 млрд. евро

19:43 | 14.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция поставя под въпрос продажбата на летища на Fraport

Планираната продажба на 14 регионални гръцки летища  на базирания във Франкфурт германски летищен оператор Fraport е под въпрос. Новото правителство ще преразгледа отново проекта, оценен на около 1,2 милиарда евро.

„Процесът на продажба все още не е приключил“, заяви държавен министър Алекос Фламбурарис в събота пред гръцка телевизия. „Обещахме, че ще го спрем и ще го проверим", предаде Ройтерс.

По думите му договорът, подписан с оператора на германските летища, който бе поставил началото на една от най-големите приватизационни сделки за страната, може да бъде преразгледан, за да се гарантира, че сделката обслужва интересите на всички в Гърция.

Fraport и гръцкият партньор Copelouzos Group получиха разрешение от предишното правителство за закупуване на летищата. Окончателните условия обаче все още не са договорени.

Едва преди седмица германската компания изказа уверенията си, че договорът ще бъде приключен.

Летищата, които са обект на договора, бяха дадени на концесия през 2014 г., за да може да постъпят повече средства в държавната хазна. Покупката на регионални летища трябваше всъщност да се стои през есента. Сред тях са аерогарите в Солун, Корфу, Родос, Санторини и Миконос. Fraport възнамерява да държи поне две трети от акциите в консорциума. По този начин германците ще трябва да платят най-малко 800 млн. евро от покупната цена за сделката. Това щеше да е един от най-големите приватизационни проекти в Гърция от началото на дълговата криза преди шест години.

Новото правителство, което иска да се откаже от курса на строги икономии и реформи, обаче реши да откаже редица приватизационни сделки, включително продажбата на пристанище Пирея и на доставчик на енергия.

Гърция успя да събере само 3,1 млрд. долара от приватизация, след като бе спасена от т.нар. "тройка" преди пет години. Сумата е значително по-ниска от първоначалната цел от около 22 млрд. евро. Атина трябваше да приватизира различни фирми и проекти в замяна на финансовата помощ от международните донори.  

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Германците пак купуват на безценица. 14 летища на туристически дестинации за няма и милиард си е супер цена. Вероятно има още малко отгоре от черните каси за подкупване на местните ***. Сега ще разберем дали Ципрата ще ги отреже или ще си поиска и той под масата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още