IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия се е свила и през второто тримесечие

Според министъра на икономиката обаче през второто полугодие ще има известно възстановяване

17:08 | 27.07.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев обяви, че свиването на руската икономика се е задълбочило през второто тримесечие, въпреки че перспективите за годината се подобряват, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната вероятно се е свил с 4,4% през второто тримесечие в сравнение със същия период през миналата година, заяви в понеделник Улюкаев пред журналисти в Брест, Беларус, цитирайки предварителни оценки на министерството. Икономиката на страната вече се сви с 2,2% през първите три месеца на 2015 г.

„Това вероятно ще бъде най-ниската точка и през третото тримесечие ще видим известно възстановяване“, заяви Улюкаев.

Най-големият износител на енергия в света се бори с първата си рецесия от 2009 г. насам на фона на спада на цените на петрола и американските и европейските санкции, наложени заради руската подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна.

През миналата година рублата се срина до най-ниските си стойности от 1998 г. насам, с което ускори инфлацията с най-бързите нива за последните 13 години и намали потребителското търсене, което беше основният двигател на предишното икономическо възстановяване.

Икономиката се е свила с 3,4% през първата половина на годината и вероятно ще се свие с между 2,6% и 2,8% на годишна база, което съответства на прогнозите на правителството, заяви още Улюкаев. През следващата година може отново да имаме растеж с разширяване от повече от 2%, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
На теб руската икономика как точно ти влияе, че ти докарва безпокойство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
cymru
преди 8 години
Още може - само тогава ще има спокойствие за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още