IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как този, който вкара Гърция в еврозоната, сега я притиска до стената

До петък правителството в Атина трябва да изплати над 2 млрд. евро на Goldman Sachs

08:29 | 18.03.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реалното състояние на гръцката хазна все &nbsp;още не е ясно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реалното състояние на гръцката хазна все  още не е ясно. Снимка: Ройтерс

Сякаш настоящето за гръцкия финансов министър не е достатъчно трудно, че сега го настигна и миналото на страната. Янис Варуфакис трябва да направи истински чудеса, за да може страната да изплати краткосрочните искове на своите кредитори. Но пари трябва да се намерят не само за обществено известните кредитори в лицето на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и държавите членки от еврозоната. Изведнъж сега се появява нов субект. 

На 20 март изискуеми стават лихви върху аранжирана от американската инвестиционна банка Goldman Sachs сделка по облигации, съобщава Bloomberg. Така Варуфакис трябва да намери повече от 2 милиарда евро до петък.

Сякаш е ирония на съдбата, че именно Goldman Sachs ще си търси парите от Атина. Защото финансовият договор с американската инвестиционна банка прикри през 2001 г. нарастващата тежест на дълга на страната и помогна на Гърция да изпълни условията за присъединяване към еврозоната. Сега обаче дългосрочните последици биха могли да доведат страната до ръба на фалита и да увеличат вероятността за излизане от еврозоната.

С помощта на Goldman Sachs през 2001 г. Атина успя да превърне част от своите дългове в долари и йени в задължения в евро с помощта на т. нар. валутни суапове. Такива сделки по принцип не са рядкост.

Но договорът тогава е бил специално структуриран за Гърция. Атина е получила висока еднократна начална сума, за да намали дефицита си. За сметка на това страните по договора са се съгласили за високи лихвени плащания през следващите години, едно от които очевидно става дължимо този петък.

Атина обаче не трябва да плаща парите директно на Goldman. Американската инвестиционна банка е продала суапа много преди да избухне дълговата криза на гръцка банка. Според Bloomberg сега облигациите са собственост на гръцката централна банка. Говорители на централната банка и на Goldman Sachs не са пожелали да коментират сумата на дължимото плащане.

От седмици финансовото положение на гръцката държава е озадачаващо. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви в края на седмицата пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, че в края на март Гърция няма да разполага с пари. От Европейската комисия обаче засега няма потвърждение на тези данни. Федералното правителство на Германия също не желае да прави изявление за финансовото състояния на Гърция. „Все още има сравнително голяма несигурност по отношение на финансовото състояние на Атина“, заяви все пак източник от правителствените кръгове.

Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 29 rate down comment 7
abdul
преди 9 години
Муахахаха.. Гърците НИКОГА няма да платят тези пари, точно така както и САЩ никога няма да си изплатят трилиардите. Запомни го това много добре ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Нулевите разходи за лихви да се разбират текущи разходи за лихви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Те 8-те милиарда са си много на място, само дето ще се *** продажниците с изпълнението. Ако направят като Германия - купон от 0% - демек Зиро бонд и едни да кажем 10/15 г., то тогава друга е работата. Лихвите ще тръгнат на горе, най-малкото защото Янките, ще разклатят така един куп държави, които се финансират с $, но това значи и падане на курса на БГ Зиро бонд-а. И колко би било хубаво, при нулеви разходи за лихви да си постегнал икономиката и да си изкупуваш дълга на ниски курсове. Ех, МЕЧТИ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Ама разбира се - кой строи машина без органи за управление?!!!Даже един вибратор има копче за старт-стоп, а по-скъпите имат и за различни скорости... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
Хахаха. Те и гърците за това си мечтаят. Да им отпишат всички кредити. Просто забрави за такъв сценарий. В най-добрият случай ще им отпишат 50% от кредитите. Но даже и тогава, ако гърците продължат да правят по 7%-8% годишен бюджетен дефицит, отново ще натрупат огромен дълг. Т.е., гърците трябва да работят върху постигането на балансиран бюджет (с отчетени лихвени разходи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 11
nobel
преди 9 години
То си личи от 100 километра, че тия 2 милиарда са били дадени на гърците с едничката цел да ги набутат в еврозоната с пълното съзнание какво ще последва. Крайно време е да се замислим 8-те милиарда, дето така "благородно" се опитват да ни заемат на нас те с каква цел са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Можете да си претакате зелето тук с години, плоскоглавите да си пишат есета на тема "Мързеливите и нагли маляки", изтъкнатите капитал-***-лизатори да творят компетентни анализи и прогнози, но докато не стане ясно едно нещо, всичко изписано тук по темата ще.бъде само интелектуално гюбре!Европейският съюз е американски военно-политически проект и в него се влиза по волята на САЩ.И супер си личи по наглостта кои са набутани в него със специални задачи и отговорности - ЮК, Гърция, Полша... Те са копчетата с надпис "Emmergency Self Destruction", каквито имат всички сериозни военни инсталации... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Как ще стане туй? Как ще го обяснят туй в германия, холадния на данъкоплатците? Като "добър за икономиката спад на еврото" хммм :-)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Eon
преди 9 години
И така отново до следващия път до безкрай...Само ще зануляваме периодично ей тъй за профилактика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Eon
преди 9 години
И така отново до следващия път до безкрай...Само ще зануляваме периодично ей тъй за профилактика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още