IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина е заплашена от липса на пари за държавните служители в края на март

Брюксел засилва натиска си към Гърция за представяне на конкретен план за реформи

11:04 | 16.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През тази седмица Гърция трябва да изплати два кредитни транша към Международният валутен фонд (МВФ), които са за почти 1 млрд. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През тази седмица Гърция трябва да изплати два кредитни транша към Международният валутен фонд (МВФ), които са за почти 1 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настояват още през следващите няколко дни гръцкият премиер Алексис Ципрас да изпрати до западните си партньори нов детайлен план за реформи и приватизация, събиране на данъчни задължения и изграждане на система за кадастър. Ципрас се е съгласил Гърция да прати вижданията си, но само в обща форма, пише в свой материал германският Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Междувременно финансовият натиск над Гърция расте. През тази седмица страната трябва да изплати два кредитни транша към Международният валутен фонд (МВФ), които са за почти 1 млрд. евро.

Освен това страната трябва да набере 1,6 милиарда евро от капиталовия пазар с цел да рефинансира падежиращи държавни облигации. Очаква се Атина да успее и с двете начинания. Но според различни източници от гръцката столица има нарастващи опасения, че в края на месеца кабинетът няма да успее да изплати заплатите и пенсиите на държавните служители.

Според FAZ подобно опасение е изразил пред Мартин Шулц самият Ципрас при срещата им в петък. Според материала гръцкият премиер е настоял Европейската централна банка да увеличи рамката си за краткосрочните държавни облигации (T-Bills) до 2-3 млрд. евро.

„Ципрас отчаяно се нуждае от пари. За тази цел той трябва да убеди ЕЦБ и еврогрупата в желанието за реформи на страната, и то още тази седмица“, е заявил Шулц след срещата. 

Същевременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призова германския канцлер Ангела Меркел да разработи план за растеж в Европа. „Имаме нужда от доктрина, която да обедини Европа". 

„Преди да приключи кариерата си в следващите няколко години, Меркел може да остави в наследство за Европа нещо, което би се запомнило като „плана на Меркел“, нещо, което да напомня на плана Маршал“, заяви в интервю за гръцка телевизия Варуфакис. Подобен план е спешно необходим, смята той. Ден по-рано се появиха слухове, че финансовият министър може да бъде принуден да подаде оставка.

Същевременно председателят на ЕС Доналд Туск предупреди Европа от опасността от това Гърция по невнимание да напусне еврозоната. „Трябва да предотвратим такъв идиотски сценарий“, заяви Туск в свой коментар пред Süddeutsche Zeitung и пет други водещи европейски вестници. 

По думите му в европейската история вече е имало твърде много неща, които са се случили от недоглеждане. И Първата световна война е била „резултат от недоразумения, грешки и глупави телефонни разговори“, заяви той.

Оставането на Гърция в еврозоната по думите му е въпрос не само на пари, а на геополитика.  Предвид кризата в Либия, нестабилната ситуация на Балканите, Молдова и Кипър, едно излизане на Гърция би било катастрофа.

„Напускане на страната би било най-драматичната глава в общата история на ЕС. Ние трябва да помогнем на Гърция, това е неоспоримо“. 

Припомняме, че в края на миналата седмица и германският министър на финансите Волфганг Шойбле не изключи вероятността от излизане на Гърция от еврозоната - нещо, което допреди няколко седмици много политици считаха за невъзможно.

Всичко за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 9 години
nobel, с всичко съм съгласен в поста ти, но да наречеш хора, които НЕ искат да са "бизнесмени"/явно като тебе/ по- низши или "некачествени" е именно проява на твоята слабост - или си психопат или си комплексар, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 9 години
nobel, с всичко съм съгласен в поста ти, но да наречеш хора, които НЕ искат да са "бизнесмени"/явно като тебе/ по- низши или "некачествени" е именно проява на твоята слабост - или си психопат или си комплексар, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
rover
преди 9 години
нещо, което да напомня на плана Маршал, заяви в интервю за гръцка телевизия Варуфакис. ================================================================ Милиардите, дадени досега, какъв план са били? Май "СуперМаршъл". И още искат. Отдавна е ясно, че до стотинка да им опростят кредитите, така както са свикнали да я карат, пак няма да им стигат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 9 години
От 20 години производителността на труда се увеличаваше главно в производството, като сектора на услугите поемаше освободените работници, сега когато се задава масово освобождаване на хора от сектора на услугите понеже софтуера се прилага все по-масово, къде ли ще се освободят новите работни места???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
From Germany
преди 9 години
Щом няма да успеят да им плащат, да уволнят 50% от тези търтеи и нещата ще се стабилизират. В България около 50% от държавните служители за ненужни, в Гърция този дял е явно на 70%. Една модеран държава няма нужда от голям брой чиновници, да се инвестира повече в софтуер, който се разработва и поддържа от частния сектор, - по този начин ще се спестят пари от заплати на излишни чиновници и ще се инвестира в реалния сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още