IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Трябва да попречим Гърция да остане без пари

Атина трябва да даде възможност на Еврогрупата да вземе решение за последващите действия, заяви и френският президент Франсоа Оланд

08:30 | 24.04.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел и Ципрас по време на срещата си в четвъртък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Ципрас по време на срещата си в четвъртък. Снимка: Ройтерс

Трябва да бъде направено всичко възможно, за да се попречи Гърция да остане без пари, преди да е постигнала споразумение с международните си кредитори, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Меркел заяви това след среща снощи с гръцкия премиер Алексис Ципрас, която тя определи като "конструктивна". Двамата са се договорили да не разкриват подробности за съдържанието на разговора.

Запитана колко голям е рискът Гърция да остане без пари преди да бъде постигнато споразумение между Атина и нейните кредитори, Меркел посочи на пресконференция: "Трябва да бъде направено всичко, за да се попречи на това".

Разговорът на германския канцлер с гръцкия министър-председател се състоя преди днешната среща в Рига на европейските министри на финансите, на която ще бъде силно застъпена темата за преговорите с Гърция, посочва агенцията.

В навечерието на срещата се проведе и среща на Ципрас с френския президент Франсоа Оланд. „Гърция трябва да продължи да работи над това да предостави нужните информации и да покаже, че взема решения по отношение на реформите“, заяви френският държавен глава. Ставало дума за това да се даде възможност на еврогрупата да вземе решение за последващите действия, поясни той.

Досега обаче кабинетът в Атина не е предоставил предложения за реформи, които да удовлетворяват Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Без споразумение за реформите в замяна на последващи финансови трансфери страната е заплашена от фалит.

През юли Гърция трябва да върне кредити за около 4,2 млрд. евро, а през август – да погаси около 3,4 млрд. евро.  

След като по-рано през миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, Атина най-вероятно няма да успее да обслужи заемите си, ако не бъде постигнато споразумение до средата на май.

Представители на еврозоната продължават да изразяват загрижеността си, че Атина търси политическо споразумение на министерско ниво, без да се ангажира по-сериозно със заключенията на кредитните наблюдатели от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Споразумение между гръцките власти и международните кредитори първо трябва да се постигне на ниво служители, преди финансовите министри да одобрят договора.

Затъналата в дългове Гърция се насочва след години на прекомерен дефицит към нормални нива. Атина е намалила през 2014 г. своя бюджетен дефицит до 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт след 12,3% от БВП по-рано, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат в Люксембург. Европейската комисия първоначално очакваше още по-добро ниво от 2,5%. В момента обаче страната няма защо да се тревожи за последствия заради дефицита, защото при условията на сегашното наказателно производство от Брюксел Атина има срок до 2016 г., за да отговори на Маастрихтските изисквания за дефицит от 3 на сто.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 8 години
А случайно на някой да му идва на ум, че изразът на Меркел означава нещо от рода на " Със всички средства трябва да изгоним *** от Сириза, които ще оставят Гърция без пари".И затова както Ципрас протака, има и контрапротакане. Да си изсмуче всички ресурси ( като с онзи указ за държавните и общински средства). ЕС ще дава пари по ЕЛА, но само по малко. И накрая гърците сами ще изгонят Ципрас. В парламента вече стигат до бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
) Какъвто и да е развяла, трудно ще попречи на гърците. Те харчат бързо ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
Меркел да не развя бял байрак.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
rover
преди 8 години
Ти май не си разбрал и прочел, че терминът "организиран хаос'' е въведен и използван от Сириза. С него се опитват да обясняват, че всички събития, които се случват, са предвидени и едва ли не дирижирани от тях. Важното е *** да им вярват, и да вярват, че краят ще бъде добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 13
redcretin
преди 8 години
А нещата са прости (за ужас на родните ***). Просто я купуваме леко - полеко, никой не дарява пари - както и да му изглежда на неграмотния бакшиш по-надолу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... !Скоро се очаква и новият сериал "Украйна - възстановяване на държавността"... само още малко да се разнесе вонята от евроатлантическата интеграция там, да плъзнат и тамошните, новопокръстени в евроатлантическите ценности джагали към Обетованата земя... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
roli5
преди 8 години
Много си прав,наистина гледаме порноканал!Някои го наричат организиран хаос!Нали са назначени тия в Брюксел,никой не ги е избирал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 4
pinoccio
преди 8 години
Досега рефренът беше: Гърция - вън, а сега слушаме: Гърция - вътре. Вънка, вътре, вънка, вътре - малко шизофренно ми звучи. Вънка, вътре, вънка, вътре - да не би да сме превключили на някакъв порноканал? Историята тук е безкрайна като епосите на Тери Пратчет. Същото е и с бежанците, сега заговориха за възстановяване на държавността в Либия, защото предимно оттам прииждали. И в Ирак, защото цялата армия на Саддам е в ИДИЛ. И в Сирия, защото на Башар Асад повече му отивало да е очен лекар, за какъвто е учил. Хахахахаха, арабската пролет се оказа някакъв непознат сезон, виновник за което е озоновата дупка. Може би синоптичката Деси Банова е по-наясно с тези работи. А ние тук с вас дълбокомислено нищим Чернишевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Когато прочета трябва или не трябва, първо се питам - на кого ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
hevito666
преди 8 години
.....така , така ..! айде сега да си сложи гел на устенцата , да мине през РБ -то на БГ-то да си събере дружките .... - и всички вкупом при Византиеца за процедури !!!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още