IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Трябва да попречим Гърция да остане без пари

Атина трябва да даде възможност на Еврогрупата да вземе решение за последващите действия, заяви и френският президент Франсоа Оланд

08:30 | 24.04.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел и Ципрас по време на срещата си в четвъртък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Ципрас по време на срещата си в четвъртък. Снимка: Ройтерс

Трябва да бъде направено всичко възможно, за да се попречи Гърция да остане без пари, преди да е постигнала споразумение с международните си кредитори, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Меркел заяви това след среща снощи с гръцкия премиер Алексис Ципрас, която тя определи като "конструктивна". Двамата са се договорили да не разкриват подробности за съдържанието на разговора.

Запитана колко голям е рискът Гърция да остане без пари преди да бъде постигнато споразумение между Атина и нейните кредитори, Меркел посочи на пресконференция: "Трябва да бъде направено всичко, за да се попречи на това".

Разговорът на германския канцлер с гръцкия министър-председател се състоя преди днешната среща в Рига на европейските министри на финансите, на която ще бъде силно застъпена темата за преговорите с Гърция, посочва агенцията.

В навечерието на срещата се проведе и среща на Ципрас с френския президент Франсоа Оланд. „Гърция трябва да продължи да работи над това да предостави нужните информации и да покаже, че взема решения по отношение на реформите“, заяви френският държавен глава. Ставало дума за това да се даде възможност на еврогрупата да вземе решение за последващите действия, поясни той.

Досега обаче кабинетът в Атина не е предоставил предложения за реформи, които да удовлетворяват Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Без споразумение за реформите в замяна на последващи финансови трансфери страната е заплашена от фалит.

През юли Гърция трябва да върне кредити за около 4,2 млрд. евро, а през август – да погаси около 3,4 млрд. евро.  

След като по-рано през миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, Атина най-вероятно няма да успее да обслужи заемите си, ако не бъде постигнато споразумение до средата на май.

Представители на еврозоната продължават да изразяват загрижеността си, че Атина търси политическо споразумение на министерско ниво, без да се ангажира по-сериозно със заключенията на кредитните наблюдатели от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Споразумение между гръцките власти и международните кредитори първо трябва да се постигне на ниво служители, преди финансовите министри да одобрят договора.

Затъналата в дългове Гърция се насочва след години на прекомерен дефицит към нормални нива. Атина е намалила през 2014 г. своя бюджетен дефицит до 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт след 12,3% от БВП по-рано, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат в Люксембург. Европейската комисия първоначално очакваше още по-добро ниво от 2,5%. В момента обаче страната няма защо да се тревожи за последствия заради дефицита, защото при условията на сегашното наказателно производство от Брюксел Атина има срок до 2016 г., за да отговори на Маастрихтските изисквания за дефицит от 3 на сто.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
В един момент гръцката ситуация ще стане невъзможна за поддържане. Това Европа много добре го знае. Въпросът е какви планове се разработват в момента - сигурен съм, че има такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 12
крас
преди 9 години
Само за последния месец ЕС е превел на гръцката банкова система над 75 млрд. ?ГЪРЦИТЕ РАЗБРАХА, ЧЕ ЕВРОПА Е ДЛЪЖНА ДА ГИ ТЪРПИ И ХРАНИ ЗАЩОТО НАПУСКАНЕТО НА СТРАНАТА ОТ ЕВРОЗОНАТА ОЗНАЧАВА КРАХ НА ЕВРОТО. Византийците са си византийци. ВИНАГИ ОЦЕЛЯВАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Сигурен ли си за долара? Да скъся малко евраци ама.....ФЕДа пак върти номера, а изказването на Меркел значи че няма да има гонене от ЕЗ ефекти на доминото и прочие и си мисля, че е по-скоро ще отклони на север
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
Rumen_
преди 9 години
Защо не го каза това Меркел преди изборите в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Firau Merkel, bitte и не ме оствяйте и мен без пари, а ми попречете с едни 5 хилядарки на месец, както виждате не съм алчен не искам милиони, просто като гражданин на Европейското общество обещавам, че ще помагам на икономиката като ги харча всичките смело и безотговорно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Е няма да каже обратното . Те затова премахнаха и всякакви срокове . Малко успокоение не е излишно пред това което предстои.Някъде мярнах , че обезпеченията по ELA ги вземат на 50 % от стойността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Некои политици започват да харчат държавните пари като свои от първо лице ед. число, като продължават да черпят гърция с милиарди в стремежа на собствените си политически амбиции. Банки опростяват кредити, безкрайни ликвидни помощи (дарения). После обаче е интересно как ще си ги съберат от данъците. С пистолети и арести? Все някой ще трябва да я плати тези сметка.. Никога не го забравяйте това, когато се разхождате по лъскавия запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
The Big One
преди 9 години
Ми тя кво да каже Мергела ,мн.ясно че така и франсето и той .Сега - и при 2-те положения си евало маата.И така и така долара ще е нагоре /все пак предстои споразумение за свободна търговия с Хамерика/.При едното положение доларес ще джасне яко нагоре.При другото - ще джаска полека, но задълго и мъчително.Не знам кое са избрали големите ,но аз съм готов и за 2-те./Не препоръчвам нищо/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още