IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ настоява Гърция да преструктурира държавния си дълг

Фондът се е въздържал да направи препоръките си публично от страх да не увеличи натиска срещу икономически застрашената Португалия

17:59 | 02.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ настоява Гърция да преструктурира държавния си дълг

Международният валутен фонд (МВФ) се съмнява в успеха на гръцките реформи и настоява за преструктуриране на дълга на страната, пише немското списание Spiegel, цитирано от DPA.

Списанието посочва, че високопоставени представители на МВФ са настояли за контролиран фалит на Гърция при разговори с правителствени представители на страните от Европейския съюз (ЕС) през последните дни.

Статията, посветена на темата, ще бъде публикувана в понеделник.

Промяната в курса на МВФ според авторите се дължи на съмнението, че гръцката програма за реформи ще бъде достатъчна, за да балансира държавния бюджет.

Представители на МВФ са изтъкнали пред представителите на европейските правителства, че Гърция трябва да намали размера на дълга си под сегашните 150% от брутния й вътрешен продукт.

Според изданието МВФ настоява Гърция да започне разговори с кредиторите си, чрез които да ги уведоми за намеренията си да преструктурира дълга си.

Международната финансова институция се е въздържала да направи препоръките си публично от страх да не се увеличи натиска срещу икономически застрашената Португалия, твърдят от Spiegel.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину отхвърли подобни предложения за контролиран фалит на Гърция, Ирландия и Португалия, публикувани от The Economist.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу продължава да твърди, че страната "ще върне обратно всеки цент".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още