IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" очаква решение по арбитража с "Газпром" в началото на 2017 г.

Украйна би купувала газ от Русия, ако цената е по-ниска от тази, на която купува в момента

15:33 | 03.05.16 г.
"Нафтогаз" очаква решение по арбитража с "Газпром" в началото на 2017 г.

Украинската компания "Нафтогаз" очаква решението на Стокхолмския арбитражен съд по делото с "Газпром" през първото тримесечие на 2017 година. Това съобщи директорът по развитието на бизнеса в украинската газова компания Юрий Витренко, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Витренко коментира още, че "Нафтогаз" ще преразгледа и иска си, но общата сума, за която претендира - 50 млрд. долара, ще остане без промяна. Около 30 млрд. долара от тях Киев претендира като компенсация за предплатения руски природен газ и неплатени такси за транзита.

Чрез арбитража Украйна ще се опита да увеличи и сумата, която получава за транзита на руски газ, три пъти - от 2 млрд. долара на 6 млрд. долара, каза още представителят на украинската компания. 

В края на април Витренко коментира пред "Эспресо ТВ", че Украйна отново би купувала природен газ от Русия, стига цената му да е по-ниска от тази на газа, който страната купува от Европа.

"Никога не купуваме и няма да купуваме газ от Европа на по-висока цена, отколкото от Русия", обясни той и допълни, че цената на газа за Украйна трябва да бъде равна на тази за германския пазар, като от нея се извадят транспортните разходи за разстоянието от руско-украинската граница до газовия хъб в Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още