IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд и Меркел подемат нова инициатива за примирие в Украйна

Днес двамата ще разговарят в Киев с украинския президент Петро Порошенко, а утре ще се срещнат и с Владимир Путин в Москва

14:40 | 05.02.15 г. 5
<p>
	Франсоа Оланд и Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд и Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще посетят днес Киев, за да разговарят с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на изявление на Оланд.

Утре двамата ще пътуват за Москва.

„Решихме с Ангела Меркел да предприемем нова инициатива. Днес във втората половина на деня ще пътуваме до Киев и ще направим ново предложение за решаването на конфликта в Източна Украйна, което ще се основава на принципа на териториалната цялост на страната“, посочил е Оланд на пресконференция в Париж.

Първо предложението на Меркел и Оланд ще се дискутира с Порошенко, а утре те ще го представят и пред Кремъл.

Целта на инициативата на политиците е да разработят текст на споразумение за решаване на ситуацията в Украйна, като споразумението трябва да е приемливо за всички страни.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков е потвърдил срещата в Москва.

„Франция е готова да направи всичко възможно, за да се избегне войната в Украйна с дипломатически средства, и не иска да обсъжда доставки на оръжие там“, коментирал е Оланд предвид, че днес и държавният секретар на САЩ Джон Кери е в Киев, за да обсъжда евентуални доставки на оръжие от САЩ.

Френският президент смята също така, че присъединяването на Украйна към НАТО е нежелателно.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да действа като посредник при решаването на конфликта в Украйна, защото само диалогът може да допринесе за това. Според него военния натиск в Донбас е „безполезен и вреден за съдбата на държавността в Украйна и нейния народ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
http://***.blitz.bg/news/article/268127 Ето откъс от разговора:Игор Коломойски: Там е станала голяма неприятност.Олег Царьов: Какво е станало?Игорь Коломойский: Загинал е еврей от Днепропетровската еврейска община. В момента съм в синагогата. Олег Царьов: Какво е правил там ?Игорь Коломойски: Няма значение какво е правил. Накратко за главата ти сега дават големи пари. Олег Царьов: За моята?Игорь Коломойски: Един милион долара. За твоята, да. И казаха, че ще те търсят навсякъде. Утре ще ловим твоите хора тук. Първи ще са твоите близки. Кажи им да ги няма, защото ще ги бесим направо на площада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Бившият министър-председател на Украйна: А вие знаете ли кое е най важното за американците? Аз си извадих този извод от срещите с тях- да разрушат военно-промишления комплекс на Украйна, понеже дой допълваше военно-промишления комплекс на Русия, добави Азаров."Способна ли е днешната власт в Киев да прекрати войната? Не е способна. Тя не е самостоятелна, заяви Азаров, като допълни, че в Украйна съществува мощна пета колона, която работи за разрушаването на страната."....Едва ли е добро намерението им за Украинците. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Добро намерение на Оланд и Меркел. Само един проблем има - не може да им се има доверие. Едно ще обещаят, друго ще направят.Дано това ходене там не е само едно измиване на ръцете за последващо по драматично развитие на събитията. Уви според мене е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Бесарабските българи в Украйна се намират в състояние на бунт, направо на въстание срещу обявената от Киев мобилизация. Нашите сънародници колективно отказват да бъдат призовани в армията и гонят мобилизационните офицери, когато се появат в техните населени места.""Дипломат 1 не знае дали има мобилизация на българи в Украйна"Този дипломат българин ли е !!??? Май трябва да се поразрови човек за инфо! А дипломат от кариерата ли е? Ааааа .....май много скоростно се е развил като професионалист та чак и външен министър са му предложили. Кой ли е ударил рамо на таланта му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Будапеща заплашва да отреже газa за Украйна, ако мобилизират етнически унгарци. България нехае за своите сънародници в Украйна."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още