IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша призова за постоянство относно санкциите срещу Русия

Това е единственият начин, който може да накара Путин да промени политиката си, заяви полският външен министър

12:15 | 22.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полша призова за постоянство относно санкциите срещу Русия

Западната съседка на Украйна – Полша, призова за постоянство в поддържането на санкциите срещу Русия. Страната счита, че единната позиция може би е единственият начин за промяна на политиката, която води президентът Владимир Путин, пише Bloomberg.

Външният министър на Полша Гржегорж Шетина коментира, че въпреки че съществува разделение между някои държави и политически партии в рамките на Европейския съюз относно това как да се подхожда към Русия, е налице консенсус, че режимът на санкции, който блокът въведе срещу Русия, не трябва да бъде прекратяван.

„Последователност в поддържането на санкциите и единна позиция на ЕС могат да бъдат единственият начин, който да накара Русия да промени политиката си, да спре да нарушава международното право и да стартират разговори за прекратяване на конфликта в Украйна“, заяви Шетина пред полското Радио 1. „Русия трябва да промени политиката си. Тя трябва да предприеме мерки, чрез които да гарантира, че разрешаваме проблемите на масата за преговори, а не в окопите.“

Докато руските икономика и пазари страдат заради ефектите от наложените санкции и поевтиняващия петрол, някои държави членки на ЕС се противопоставят на въвеждането на по-тежки санкции срещу Русия в отговор на анексирането на Крим и намесата на руското правителство в сепаратиския конфликт, отнел живота на повече от 4 700 души от април досега. Опитите за стартиране на нов кръг мирни преговори с проруските сепаратисти в Украйна се провалиха отново тази седмица.

Германският икономически министър Зигмар Габриел определи призивите за по-тежки санкции за „грешни“. Той смята, че не е в интерес на Европа, ако Русия изпадне в „икономически хаос“, предава изданието Tagesspiegel am Sonntag.

По време на срещата на върха на европейските лидери миналата седмица френският президент Франсоа Оланд призова за „деескалация“ на напрежението спрямо Русия и за възнаграждаване на потенциалния напредък към мира. Германският канцлер Ангела Меркел обаче отхвърли възможността за облекчаване на санкциите, докато не се подсигури мирно споразумение.

Ситуацията в Украйна „изисква незабавна реакция, а не чак догодина, когато може би ще е твърде късно“, заяви президентът на Съвета на Европа Доналд Туск, коментирайки финансовото затруднение на Украйна.

На фона на икономическата ситуация в Украйна и военната обстановка в областите Луганск и Донецк днес президентът на Украйна Петро Порошенко възнамерява да проведе разговори в Киев с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Преди два дни украинският държавен глава настоя за увеличаване на разходите за отбрана до 5% от БВП през 2015 г. Освен това парламентът ще разгледа проектозакон за военната служба, чрез който украинците на възраст от 20 до 27 години ще се задължат да служат в армията една и половина години, информира лидерът на Съвета за сигурност на Украйна Олександр Турчинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
Българска оферта за рф- продаваме 50 кг. поморийска сол срещу 120 $ за 1000 куб.м. руски природен газ:) Ако направите предварителна заявка, можем да доставим количества готварска сол за рф - 50 кг. срещу 100 $ за 1000 куб.м. руски природен газ:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Абе за тея къедто много крякат руснаците няма да ги забравят. А санкциите като се махнат Полша и България понеже са безгласни букви, после да не се чудят защо ябълките продължават да се внасят от Бразилия и Индия а не от Полша и България например ....Явно европейците не ги познават що за хора са руснаците нищо нищо ще се научат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Със сигурност го е казала поне да беше прочел там в книгата за нея кво е казала и кво не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
"Усещам, че на бившите държави в соца ше им се увеличи цената на газта .... ))"По-вероятно за всички и с предплащане, ама вероятно за следващия сезон. Единствените санкции, които бъркат руснаците са кредитите за големите компании. Ако до лятото Газпром продължава да не може да се кредитира нормално от европейски банки, ще въведе изискване за предплащане на доставките или прекратяване на доставките - да си избират еврогейците кое им харесва повече. Е, може и да махнат санкциите и да продължат да си получават газ по досегашните клаузи - те ще си решат... хахаха!Само си мисля, данеби да са подхвърлили руснаците тази идея с евентуално въвеждане от началото на 2015, че нещо изведнъж много се разтичаха разни лемури да агитират срещу санкциите... хахаха!Мислим януари да е богат на новогодишни подаръци. Путин демонстрира уважение към православната религия и е възможно да е оставил всичките си "коледни изненадки" за след православната Коледа на 7-ми януари ... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 9 години
ще изпратя донос за теб, как така няма да стане? баба Ванга го е казала !Ще чукаш камъни в Гулаг ми се струва :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
тя световна няма да стане бре, повече нито една валута не е здрвавословно да става световен резерв, защото както се вижда през вековете даже и в момента пичовете е резервната валута се уливат .... Тряя да има пакет от валути тва е и рублата ше влезне там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 9 години
ну как, анатаема за тебя сосросидов ? Нали таварищ *** налагает рубля за световная валута ?сейчас цена у доларов, ама след руское гасподства цена будет в рублей !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Чек са някой насила да ги кара поляците да търгуват с Русия? Ми ньет ... а доколкото до рублата тя цената е долари бре те ще увеличат нея и ще се пресметне разликата в рубли, къде е проблема тука не знам, това е проста математика ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 9 години
ооо да, виждам как не се преебават всеки ден :):) и не ги мисля, те са измислени вече, въпрос на време е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Аз също не виждам и причина тогава поляците да плачат, че руснаците не им прибират зарзавата и плодовете и каквото и да е там. Да не се чудят после при смъкване на санцкиите защо руските санкции ще останат към някои соц. държавици ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още