IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забранява вноса на говежди субпродукти от ЕС от 21-ви октомври

Новите ограничителни мерки обхващат още месните изрезки и костното брашно

16:33 | 18.10.14 г. 1
Русия забранява вноса на говежди субпродукти от ЕС от 21-ви октомври

Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор ((Россельхознадзор) забранява от 21 октомври вноса на говежди субпродукти от Европейския съюз (ЕС), както и на месни изрезки и на костно брашно, съобщава информационната агенция ТАСС, като се позовава на ръководителя на службата Сергей Данкверт.

“Решението е взето и в момента се формализира. Ще въведем ограничението от 21 октомври”, коментира той.

Службата е взела това решение след разговори с директора на Генералната дирекция на Европейската комисия (ЕК) по здравеопазване и защита на потребителите Бернар ван Готем и главния ветеринарен инспектор на Русия Евгений Непоклонов. Срещата се е състояла в Литва.

ЕС не е дал обосновани гаранции за безопасността на вноса на субпродукти, пояснява Данкверт. Той заяви, че нееднократно руските санитарни власти са засичали забранени вещества и опасни бактерии в продуктите от 6 страни от ЕС: Австрия, Унгария, Германия, Дания, Италия и Полша.

Данкверт обяснява, че говеждите субпродукти не попаднаха в мерките на Русия за ограничаване на вноса на храни от ЕС в отговор на въведените икономически санкции.

Според Федералната митническа служба през 2014 г. Русия е внесла над 38 хил. тона говежди субпродукти. Основните доставчици са Аржентина, Уругвай и ЕС.

Субпродуктите и изрезките се ползват редимно като суровина за месопреработвателната промишленост, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
Ironhorse
преди 9 години
Хахахах,Путин твърдо е решил да поеме по пътя на КНДР.Бая глад ги чака руснаците, но те си знаят.Важното е ЕС и САЩ да отнемат възможността на Путин да се въоръжава и да напада съседите си, а какво ще прави с крепостните, мен не ме е еня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още