IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия: Бежанците през Македония може да се насочат към България и Хърватска

Много мигранти се насочват през Сърбия в опит да достигнат страни в Западна Европа

11:52 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сръбският външен министър Ивица Дачич <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сръбският външен министър Ивица Дачич Снимка: Ройтерс

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви, че страната няма да сложи огради по границите си с Македония и че новата ограда на Унгария по границата ѝ със Сърбия ще пренасочи бежанците към Хърватска и България, съобщава EurActiv, базирайки се на информация от медиите в Белград.

"Не вярвам, че в даден момент Сърбия ще вземе решение, подобно на Унгария, да изгради стена по границата си с Македония, за да спре навлизането на бежанци и мигранти", заяви Дачич пред сръбския ежедневник Danas.

Достигнали Гърция, много мигранти се насочват към Македония в опит да се прехвърлят към страни в Западна Европа. Македонските власти заявиха, че са безсилни и не могат да се намесят. Сърбия няма да сложи огради по границата си с Македония, а бежанският поток, преминаващ през страната, ще бъде пренасочван към Хърватска и България.

Ако възникнат проблеми, имайки предвид, че нито Хърватска, нито България са членки на шенгенското пространство, броят на бежанците в Сърбия се очаква да намалее, заяви Дачич.

На въпрос какво ще направи Сърбия и какви мерки ще вземе, ако бежанците, опитали се да достигнат страни членки на ЕС, останат в Сърбия за по-дълъг период от време, Дачич заяви, че не вярва това да се случи.

"Те ще се придвижат през Хърватска и България", добавя той.

Запитан какво ще се случи, ако Хърватска също реши да сложи ограда по границата си със Сърбия, Дачич заяви, че миргрантите тогава вероятно ще заобикалят Сърбия и ще използват други маршрути, за да достигнат до ЕС.

Според EurActiv българската преса е изопачила думите на Дачич, съобщавайки, че Сърбия целенасочено ще изпраща мигранти към България и Хърватска, докато в същото време набляга върху факта, че Дачич е бивш говорител на Слободан Милошевич, сръбският лидер при чието управление страната бе въвлечена в бартоубийствени войни през 90-те.

До 2000 мигранти от Близкия изток и Западна Азия навлизат в Сърбия от Гърция и Македония всеки ден.

Досега 83 000 лица, търсещи  убежище, са били регистрирани в Сърбия, но само 500 са подали молба за убежище в страната, твърди Ханс Шодер, ръководител на Върховния комесариат за бежанците към ООН в Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още