IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция: Европейският съд по правата на човека няма юрисдикция над референдума

Според турския правосъден министър дори опозицията да оспори референдума пред Конституционния съд, съдът ще отхвърли жалбата

16:32 | 20.04.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският министър на правосъдието заяви в четвъртък, че всяко оспорване от опозицията на референдума, който разшири правомощията на президента Тайип Реджеп Ердоган, ще бъде отхвърлено от Конституционния съд, а Европейският съд по правата на човека няма юрисдикция по въпроса, съобщава Ройтерс.

Основната опозиционна Републиканска народна партия (СНР) заяви в сряда, че обмисля искане за анулиране на референдума пред Конституционния съд на Турция или пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), след като изборният орган на страната отхвърли оспорването на CHP и други две партии.

Ако опозицията обжалва пред Конституционния съд, съдът няма друга възможност, освен да отхвърли жалбата“, каза правосъдният министър Бекир Боздаг по телевизионния канал Al Haber.

Това важи и за ЕСПЧ, като и там не може да постигне резултат, тъй като споразуменията, подписани от Турция, не дават право на партиите да се обръщат към него“.

Боздаг повтори и критиката на правителството срещу доклада на европейски изборни наблюдатели, които заявиха, че референдумът, провеждан при наложено извънредно положение в страната, се е състоял при „неравни условия“.

Наблюдателите заявиха, че решението в последната минута, с което изборните власти позволиха неподпечатани бюлетини да бъдат преброени, „подкопава важна предпазна мярка и противоречи със закона, който ясно гласи, че подобни гласове се считат за невалидни“.

Боздаг заяви, че на доклада му липсва справедливост и обективност. „Тези, които са подготвили този доклад, са пристрастни“, каза той.

Референдумът в неделя подкрепи с малко мнозинство преоформянето на политическата система на Турция след основаването на републиката преди почти век, давайки на Ердоган широка власт над страната членка на НАТО.

Нищожната разлика в резултатите обаче доведе до груби разделения и предизвика оспорвания от опозицията за легитимността на вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още