IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинците излязоха на протест заради скъсаните връзки с ЕС

Подготвя се мащабна антиправителствена демонстрация, която ще се проведе утре в Киев

16:20 | 23.11.13 г. 5
<p>
	Украинците не искат страната им да се отдалечава от Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинците не искат страната им да се отдалечава от Европа. Снимка: Ройтерс

Втори ден в Украйна хиляди хора протестират заради решението на правителството да прекрати преговорите за търговското споразумение с Европейския съюз (ЕС), предава ВВС.

Опозиционните лидери, включително световният шампион по бокс в тежка категория Виталий Кличко, също се присъединиха към протеста в Киев. Хиляди хора излязоха на улицата още в Лвов, Луганск и други градове.

От затвора Юлия Тимошенко също призова украинците да не спират с демонстрациите.

Украйна е подложена на силен натиск от Русия да не подписва споразумението за свободна търговия с ЕС. Москва се опитва да привлече Киев в Митническия съюз, което би сложило край на европейското бъдеще на Украйна.

Вчера премиерът на страната Микола Азаров коментира, че решението да се спрат преговорите с Брюксел е продиктувано от икономически интерес и е тактически ход, който по думите му няма да промени цялостната стратегия за развитие на Украйна.

Опозиционни активисти съобщават, че се планира и масова антиправителствена демонстрация в Киев в неделя. Те сравняват акцията с Оранжевата революция от 2004 г., когато се проведоха мащабни демонстрации срещу проруски настроения Виктор Янукович, който и в момента оглавява страната.

Правителството на Украйна се отдалечи от ЕС и с решението си да не освобождава Юлия Тимошенко, която се превърна в разменна монета за задълбочаване на взаимоотношенията между Брюксел и Киев.

Същевременно украинското правителство обяви, че ще работи в посока създаването на съвместна комисия за преговори между Киев, Брюксел и Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"по-зле" са "разработени" от нас преди 24г ... сега от обратното ще ги завъртят пак към правилното...! Но дори и обратното не е обратно на правилното а е подзвено на него! та избор няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
6,5 са на снимката. Протестират за преход към още по-голяма масова бедност с повече възможности за емиграция на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Навсякъде има ЗА и ПРОТИВ за ЕС. Нормално е да има изразяване на мнението. Само дето не им е ясно, че съдбата на едните и на другите отдавна е решена. За пореден път казвам, че ЕС и Русия не са в конфликт! Украйна е жив пример на "Разделяй и владей", нещо което се случи и на нас и разделението е вече ужасно дълбоко. При нас дори предстои отделянето на териоторията Тракия, а ние дори не сме уведомение за това от тиливизора, на който разчитаме да ни облучва качествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
къде е снимката на "хилядите протестиращи"? - на тази са точно 6 човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Nikola666
преди 10 години
Украйна можеше да поставя условия, когато стоеше на пътя на руския газ за Западна Европа. Но нашето правителство подписа Южен Поток и сега Украйна отслабна. Миналата седмица едни руснаци се оплакваха че тази тръба под водата струва маса пари и изобщо не може да се изплати. Но очевидно играта е била друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още