IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърза жп връзка ще свързва Бургас и Александруполис

Засилване на сътрудничеството по енергийните проекти е ключов въпрос от съвместното заседание на правителствата на България и Гърция

16:05 | 01.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Свързването на пристанищата Бургас на Черно море и Александруполис на Егейско море с железопътна линия, развитието на газовата връзка с Гърция и плановете за строеж на общ терминал за втечнен газ край Алексадруполис обсъдиха на съвместно заседание в София правителствата на България и Гърция.

Сред другите теми от взаимен интерес, които обсъдиха премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алксис Ципрас, бяха бежанската криза, стачките на гръцките фермери по границата с България и разрешаването на проблем с наводнения в Гърция, причинявани от язовирите на българска територия.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на официална визита у нас с петима свои министри - на икономиката и туризма, на околната среда и енергетиката, на външните работи, на труда и социалното осигуряване, на инфраструктурата и транспорта.

„Договорихме се да откроим нашите две пристанища в Александруполис и в Бургас, като засилим сътрудничеството си в сферата на транспорта с бърза жп линия, с която да свържем Егейско и Средиземно море с Черно море“, обяви Ципрас, цитиран от агенция Фокус.

Работна група през септември ще ускори работата по проекта за железопътен коридор между пристанищата на Егейско море – Кавала и Александруполис и черноморските портове Бургас и Варна. За това са се договорили по време на двустранната среща министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис. Предвижда се двамата транспортни министри заедно да проучат възможностите за финансиране на проекта по линия на Европейския съюз, уточняват от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Интермодалният товарен транспортен коридор между българските пристанища Варна и Бургас и гръцките пристанища Кавала и Александруполис с евентуална връзка към пристанище Русе на река Дунав ще бъде алтернатива на преминаването на товари през Босфора. Проектът предвижда и два логистични центъра в Александруполис и Бургас.

Двамата министри бяха категорични, че реализирането на товарния коридор “Sea2Sea” би дало възможност за подобряване на транспортните и икономическите връзки между България и Гърция.

Премиерът на южната ни съседка акцентира и върху ключови енергийни проекти като изграждането на междусистемната газова връзка, която може да се захранва със суровина от планирания терминал за втечнен газ. „Вертикалният конектор е основна точка, която ще укрепи позицията на двете страни на енергийната карта“, заяви Ципрас.

„Надяваме се енергийните министри да са направили всичко възможно да се пуснат конкурсите и да започне изграждането на интерконектора между България и Гърция с всички реверси“, коментира от своя страна Борисов. Той допълни, че "на нашата територия жп линиите сме ги изградили и ще вържем двете морета, това би било много добър пример за добросъседство и за стокообмен“.

Премиерът посочи, че е запознал своя колега с проекта за газов хъб на територията на България. „При добра и координирана политика можем да постигнем и двоен успех. Нашата газопреносна система е изключително осъвременена и добра, в нея сме инвестирали над 20 млрд. лева през годините и на практика след Петрич тя влиза в гръцка територия. Така че от там нататък Гърция също ще бъде транзитна страна. А ние чрез интерконектора ще им помагаме, така че ако се развият в друга посока коридорите, също да имат капацитет и двете държави да бъдат защитени, че няма да бъдат заобиколени в тази сфера“, заяви още Борисов. 

Двамата премиери изразиха удовлетворение от доброто взаимно сътрудничество в контекста на миграционния натиск и подчертаха необходимостта от стабилност в района. 

„В областта на отбраната имаме абсолютен синхрон като държави членки на НАТО и държим стриктно да се спазват правилата за единен Европейски съюз, не за съюз на „две скорости“, а съюз, който да има цялата взаимопомощ. В областта на миграцията има все още доста въпроси, които не са решени и трябва да ги решим. Когато говорим в един глас, ще ни чуят по-добре. Защото двете държави са на границата на ЕС и не е честно България да не е член на Шенген, макар че Гърция винаги ни е подкрепяла за това и се надявам сега, в новите условия, тази неправда да бъде решена“, коментира премиерът Борисов.

„Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства, имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, заяви Борисов.

По отношение на проблема с наводненията от Марица премиерът Бойко Борисов информира, че през есента язовирите ще бъдат пълни на 80 процента, за да се избегнат разливи на гръцка територия. Ще се работи и по системите за ранно предупреждение.

Премиерът информира също, че е получил уверение от Ципрас, че през септември, след двустранни срещи с фермери и синдикати, въпросът с блокадите на гръцките земеделци на българо-гръцката граница ще бъде решен, допълва БТА.

Заради новите предизвикателства в света и региона сътрудничеството между България и Гърция е още по-наложително, каза гръцкият премиер и посочи три кризи - икономическата, бежанската и кризата на сигурността.

Премиерът Бойко Борисов отново напомни, че страната ни несправедливо е извън Шенген и изрази надежда в новите условия това да се промени. Той изтъкна, че България отговаря на изискванията да бъде в чакалнята на еврозоната и може спокойно да кандидатства за там, което по думите му ще осигури допълнителна сигурност за страната и ангажимент към ЕС. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още