IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебола може да коства 15 млрд. долара на Западна Африка

Нивото на бедност може да се увеличи с до 22% в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея през 2016 г., твърди доклад на UNDP

09:21 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гвиния, Либерия и Сиера Леоне са трите най-засегнати държави от епидемията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гвиния, Либерия и Сиера Леоне са трите най-засегнати държави от епидемията. Снимка: Ройтерс

През следващите три години Западна Африка може да загуби до 15 млрд. долара заради влиянието от вируса ебола върху търговията, инвестициите и туризма в тази област, предава Ройтерс, цитирайки доклад по темата на ООН.

Най-смъртоносната епидемия от ебола отне досега живота на почти 10 000 души в трите най-засегнати държави Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, което ще задълбочи бедността в региона, който вече е един от най-бедните в света. Общо 24 350 души от 9 държави са заразени в тази епидемия, а 10 004 от тях са починали, показват последните данни.

От избухването на епидемията в началото на 2014 г. в Либерия от ебола са починали 4162 души от 9343 заразени, в Сиера Леоне - 3655 починали от 11 677 заразени, и в Гвинея 2187 починали от 3330 заразени. Има също осем смъртни случая в Нигерия, шест в Мали и един в САЩ. 

"Последствията от болестта са огромни", казва Абдулай Мар Диейе, директор на Програмата за развитие на ООН (UNDP) за Африка. „Заклеймяването и опитите за избягването на риска нанесоха много щети, затвориха граници и засегнаха непряко икономиките на много страни в региона", добавя той.

При най-добрия сценарий според доклада регионът ще губи по средно 3,6 млрд. долара през следващите три години, преди икономиките да започнат възстановяването си. В най-лошия случай обаче загубите ще са по 4,9 млрд. долара годишно, а най-голямата тежест ще се понесе от най-тежко засегнатите от вируса държави.

При жените, земеделските общности и бедните, които се издържат с търговия, проблемите в икономиката ще бъдат най-осезаеми, коментира главният икономист на Програмата за развитие на ООН (UNDP) за Африка Айодел Одусола.

„Ако разгледаме Гвинея, 85% от търговията с картофи със Сиера Леоне се извършва от жени. Заради затварянето на границите обаче тази дейност беше прекъсната напълно", коментира той. "В Либерия благодарение на Ебола семействата няма да имат какво да ядат поне 15 дни през всяка от следващите три години", добавя Одусола.

Нивото на бедност (делът на хората, които живеят с под 1,25 долара на ден) може да се увеличи с до 22% в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея през 2016 г., прогнозира докладът. Дори и в страни като Нигерия, Кот д'Ивоар, Сенегал и Мали, в които нямаше случаи на заболели от вируса, бедността може да се увеличи с 2,7% до 2016 г.

Извън най-засегнатите страни оценките за икономическото въздействие на Ебола се различават драстично. През януари Световната банка оцени влиянието върху африканските икономики на 500 милиона долара – малка част от очакваните преди загуби за 25 милиарда долара.

Одусола посочва, че изработването на точни икономически модели за регион, който зависи толкова много от недокументирана търговия, е трудно. „Ако отидете до някоя от границите на страните от Западна Африка, ще видите, че около тях има голяма икономическа дейност, много е трудно обаче тя да се измери. Ние правим консервативни оценки въз основа на официалните данни", казва той.

Трите държави са си поставили за цел да елиминират вируса до средата на април, но през последната седмица само в Либерия не е имало случаи на ебола. 

Международните усилия за борба с ебола са забавили честотата на заразяванията, особено в Либерия, където в пика на епидемията преди шест месеца са били регистрирани по 300 нови случая седмично. Вирусът обаче се задържа упорито в райони от Гвинея и Сиера Леоне. Има опасност епидемията от ебола в тези три страни от Западна Африка рязко да увеличи случаите на морбили и детската смъртност заради спада на ваксинациите, предупредиха експерти.

Възможно е да възникнат 100 000 нови заразявания с морбили, или общо 227 000, в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, смятат учените, чието изследване бе публикувано днес в американското списание Science. Това би могло да предизвика 5000 нови смъртни случая от морбили, но е потенциално възможно този брой да достигне 16 000.

Преди началото на епидемията от ебола около 778 000 деца на възраст от 9 месеца до 5 години в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея не са били ваксинирани срещу морбили, или около 4% от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още