IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle: Ебола представлява заплаха за какаовото производство

Компанията не вярва, че заразата ще се разпространи в регионите, където оперира, но има готови планове за извънредни ситуации

17:00 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nestle: Ебола представлява заплаха за какаовото производство

Епидемията от ебола в Западна Африка подтиква Nestle да обработва по-бързо пратките си на какао от африкански държави като Кот д'Ивоар, която е най-големият производител на суровината, пише Bloomberg.

„Ако заразата порази Кот д'Ивоар, ще трябва да прекратим доставките си оттам“, каза изпълнителният директор на Nestle Пол Бълк. „Разполагаме със система, чрез която да установим дадени цени за определен период от време, но не и за прекалено дълго, защото ние не сме спекуланти, а целта ни е да поддържаме цените си стабилни“, каза още той.

Nestle, която е най-големият производител на хранителни продукти в света, се опитва да се предпази от поскъпващото какао, но ще прибегне до повишаване на цените на продуктите си само в краен случай, увери Бълк. Цената на какаото скача с 15% досега през годината, като вчера достигна до 3 113 долара за метричен тон.

Кот д'Ивоар граничи на запад с Либерия и Гвинея – две от трите най-тежко засегнати от ебола държави. Nestle е ограничила достъпа на служителите си до засегнатите региони, като компанията посочи, че си отваря очите на четири за болестта и затяга санитарните си мерки.

Nestle развива дейност в Кот д'Ивоар, Гана и Нигерия в западноафриканския регион. На Кот д'Ивоат и Гана се падат 60% от световното производство на какао. Базираната във Вьове, Швейцария компания заяви, че не смята, че епидемията ще се разпространи в районите, където тя оперира, но все пак е готова с планове при извънредни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още