IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какаовата индустрия се обединява срещу ебола

Смъртоносната болест представлява сериозен риск за търговията с какао, тъй като 70% от производството му се намира в Западна Африка

10:07 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какаовата индустрия се обединява срещу ебола

Най-лошите последствия от разпространението на ебола разбира се са над 4 000-те смъртни случая, но смъртоносната болест може да се отрази и на търговията с някои суровини, пише CNBC. Затова и една от тези индустрии предприема мерки за борба срещу болестта.

Ебола представлява сериозен риск за пазарите на какао, тъй като 70% от световното предлагане се отглежда в Западна Африка, където е и огнището на заразата. Страните, в които засега има регистрирани случаи на ебола – Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, не отглеждат много какао, но съседните им Гана и Кот д‘Ивоар са големи производители и разпространяването на болестта там би могло да има сериозни последствия върху търговията.

Дори и самите работници да не бъдат заразени със смъртоносния вирус ефектът на болестта върху транспорта и търговията в Гана и Кот д‘Ивоар би могъл да срине какаовата индустрия, смятат експерти.

Световната какаова фондация (WCF), състояща се от около 115 компании, помагащи на фермерите на какао, ще обяви инициатива за събиране на средства за борба срещу ебола. Кампанията ще приема дарения от какаови и шоколадови компании и ще ги прехвърля на Международната федерация на Червения кръст, дружествата на Червения кръст и католическата благотворителна организация Caritas Internationalis, според старши съветникът в WCF Тим МакКой. Той посочи, че инициативата ще бъде обявена на конференцията на фондацията в Копенхаген в сряда.

„Много фермери на какао живеят в общности, които са уязвими“, каза още МакКой. „Външните ефекти като ебола могат лесно да се разпространят в такива общности, които нямат достатъчно устойчива инфраструктура“.

Ебола може лесно да се разпространи сред общностите на фермерите на какао в Гана и Кот д‘Ивоар, тъй като в индустриите няма централно тяло, което да въведе мерки за контрол, отбеляза Едуард Джордж от Ecobank през септември.

Фермерите на какао обикновено представляват самостоятелен семеен бизнес, но все пак съществуват асоциации и кооперации в сектора, които биха могли да информират фермерите за това как да предотвратят разпространението на болестта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още