IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засегнатите от ебола страни търсят спешно финансова и медицинска помощ

България не е пряко заплашена от ебола, но заплахата е реална за целия свят, заяви главният държавен здравен инспектор

12:43 | 10.10.14 г. 1
<p>
	САЩ изпратиха морски пехотинци за борбата с ебола в Либерия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

САЩ изпратиха морски пехотинци за борбата с ебола в Либерия. Снимка: Ройтерс

Президентите на трите засегнати от епидемията на ебола страни от Западна Африка - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - поискаха спешно пари, лекарства, обучение на медицински персонал и болнични легла на среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон, предаде AP, цитирана от БТА.

"Хората ни умират", каза по видеоконферентна връзка президентът на Сиера Леоне Ърнест Баи Корома. Той заяви, че тази "невиждана в съвремието трагедия" застрашава всички и поиска над 5000 лекари, медицински сестри и поддържащ медицински персонал, както и 1500 болнични легла за Сиера Леоне.

На срещата във Вашингтон президентът на Гвинея Алфа Конде поиска пари, лекарства, оборудване и обучение на здравни работници. "Страните ни са в много нестабилна ситуация", каза Арфа Конде. Президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф също се включи по видеоконферентна връзка да поиска спешно увеличаване на помощта.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за 20-кратно увеличаване на международната помощ за борбата с епидемията, а участниците в срещата обещаха медицинска евакуация за заразени с вируса медицински служители, което ще гарантира, че достатъчно лекари и медицински сестри ще рискуват живота си да помогнат за спиране на епидемията.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким заяви, че трябва бързо да се изградят повече болници и местни здравни центрове, за да знаят западноафриканците, че ще получат нужната помощ в собствените си общности, вместо да се страхуват, че центровете за лечение на ебола са места, където хората отиват да умрат.

Това е също така най-добрият начин да се спре разпространяването на ебола в други страни и да се успокоят страховете, които увеличават икономическите щети от това заболяване, отбеляза Ким.

"Опитът да затваряте границите си или да изолирате тези страни по някакъв начин няма да проработи", предупреди той другите страни.

Ким е лекар, който е ръководил програмата за лечение на СПИН в Световната здравна организация. Той заяви, че изследвания на предишни епидемии, като вируса ТОРС, показват, че между 80 и 90 процента от икономическите последици идват от "страха, който придружава епидемията".

В доклад от Световната банка тази седмица се посочва, че икономическите щети от тази най-тежка епидемия с ебола в историята може да достигнат 32,6 милиарда долара, ако болестта продължи да се разпространява в Западна Африка и през 2015 г.

"Всеки долар, похарчен сега, може да се равнява на 20 или 30 долара, похарчени след два месеца", изтъкна специалният пратеник на ООН по проблемите на ебола Дейвид Набаро.

Световната банка обеща 400 милиона долара помощ на трите западноафрикански страни, а МВФ осигурява 130 милиона спешно финансиране. По оценка на ООН спирането на епидемията от ебола ще струва близо 1 милиард долара.

ООН и отделни страни изпращат пари и друга помощ, включително войници от САЩ и Великобритания, които да строят лечебни центрове.

Междувременно стана ясно, че чешкият гражданин, хоспитализиран вчера в Прага със симптоми на ебола, не е заразен с вируса. Това съобщи днес здравният министър Сватоплук Немечек, цитиран от Ройтерс.

"Лабораторните тестове не потвърдиха ебола", заяви той по чешкото радио, потвърждавайки съобщения в медиите. По думите му има подозрение за малария, но са необходими допълнителни изследвания. "Важното е, че не е ебола", подчерта той.

Опасенията от глобално разпространение на епидемията се засилиха вчера, когато състоянието на заразената медицинска сестра в Испания се влоши, а починал в Македония британец се изследва за вируса.

България не е пряко заплашена от ебола, въпреки че заплахата е абсолютна реална за целия свят, не само за африканския континент. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Dnes.bg.

Засега сме донякъде защитени поради сравнително слабите връзки, които имаме със засегнатите страни – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Положителното е, че двете страни в непосредствена близост в Африка – Нигерия  и Камерун – овладяха ситуацията, което показва, че когато се прилагат ефективни противоепидемични мерки, може да има решение, поясни той.

Д-р Кунчев обясни, че няма да бъде вярно, ако каже, че здравните ни власти са напълно готови да посрещнат епидемията. "Знаете в какво състояние е здравната система, но мерките срещу ебола са ефективни, когато системата може рано да определи и намери огнището. Стремим се да подготвим държавните работници винаги да имат едно наум и да се прави пълна епидемична анкета на всички, които пристигат от третите страни", каза още здравният инспектор.

Готовност за ваксина вече имат три фирми в САЩ, но са нужни няколко години да се докаже, че продуктът е безопасен. До края на следващата година такава ще има, убеден е той.

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
Тези с лудата крава, птичия и свинския грип също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още