IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа дава 140 млн. евро за борбата с ебола в Западна Африка

Средствата ще отидат за укрепване на здравните системи, обучение на здравни работници и финансиране на подвижни лаборатории

18:05 | 05.09.14 г.
<p>
	Кампания за ограничаване на разпространението на ебола в Нигерия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кампания за ограничаване на разпространението на ебола в Нигерия. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) обеща 140 милиона евро в помощ на страните от Западна Африка, борещи се с епидемията от ебола, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Средствата ще бъдат използвани за укрепване на здравните системи, обучение на здравни работници и финансиране на подвижни лаборатории в Сиера Леоне, Либерия, Нигерия и Гвинея.

Над 97 милиона евро от общата сума ще отидат за оказване на подкрепа на Либерия и Сиера Леоне в предоставянето на обществени услуги, включително здравеопазване, и за поддържане на макроикономическата стабилност.

"Положението става все по-лошо въпреки действията на хуманитарните организации и оказваната помощ от страна на международната общност. Ние трябва да обединим усилията си и да осигурим на засегнатите страни необходимото медицинско оборудване", каза европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

ООН заяви в сряда, че ще са нужни 600 милиона долара за борбата с епидемията, която от март е отнела живота на над 1900 души в Западна Африка, отбелязват Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Третият американски хуманитарен работник, заразен с ебола, беше приет днес в болница в щата Небраска, след като беше докаран със самолет от Западна Африка, посочва Асошиейтед прес. Д-р Рик Сакра, работил като мисионер в Либерия, ще бъде лекуван в специално изолирано отделение в медицински център в Омаха.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още