IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебола може да стигне Европа до седмици

Британско изследване оценява шанса за разпространение на вируса във Франция на 75%

12:50 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В петък на летището във Франкфурт кацна предполагаем заразен с ебола пациент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В петък на летището във Франкфурт кацна предполагаем заразен с ебола пациент. Снимка: Ройтерс

Епидемията от ебола може да се разпространи и във Франция и Великобритания. Вероятността през следващите три седмици да е налице първият случай на заболяването във Франция възлиза на 75 на сто, става ясно от проучване на британския Lancaster University, цитирано от Ройтерс. За Великобритания тази вероятност е 50 процента. Данните се основават на модели за досегашното разпространяване на болестта и организацията на въздушното движение.

В най-засегнатите от ебола страни Гвинея, Сиера Леоне и Либерия френският език е широко разпространен, а страните имат множество транспортни връзки до Париж, се казва в проучването. Великобритания е в опасност, защото летище Хийтроу в Лондон е сред най-големите летища в света. И двете страни са докарали по един болен свой гражданин от кризисните райони и успешно са го излекували. 

„Това е наистина лотария", казва Дерек Гадерър от Lancaster University във Великобритания, експерт по темата с вирусите, който следи развитието на епидемията. „Ако това нещо (болестта, б. ред.) продължи да расте в Западна Африка и нещата се влошат, както предричат мнозина, е само въпрос на време някой заразен да се качи на самолет за Европа“, казва Гадерър.

„Това не е детерминиран списък, това са само вероятности - но тези вероятности растат за всички региони", казва Алекс Веспиняни, професор в Northeastern University в Бостън. „Въпрос на лотария е кой ще изкара късмет и кой не“.

Според изследването вероятността за навлизане на вируса в Белгия възлиза на 40%, докато за Испания и Швейцария този риск е оценен на 14%.

При тази най-тежка епидемия от ебола в историята през тази година вече са загинали повече от 3400 души в Западна Африка. Заразени има и в Нигерия, Сенегал и САЩ. В Далас състоянието на пациента Томас Д. вече е критично, като той се бори за живота си. Заразеният е влязъл в САЩ от Либерия.

В болница в щата Небраска от понеделник се лекува и друг заразен с вируса американец - журналист, който се е заразил по време на работа в Западна Африка. Той е вторият пациент, който се лекува в специално изолирано отделение и петият американец, завърнал се в САЩ за лечение от избухването на епидемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още