IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка между алчността и паниката

Заради страха от ебола акциите на авиокомпаниите се обезценяват, а тези на фармацевтичните компании поскъпват

11:10 | 04.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител на здравните власти пред апартамента на Дънкън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител на здравните власти пред апартамента на Дънкън. Снимка: Ройтерс

Една призрачна сцена се разкрива в Далас. Полиция и тежко въоръжени сили за сигурност херметически запечатват един апартамент в североизточната част на града. Никой не бива да се доближава на поне 90 метра от него. Маскирани хигиенисти третират с препарати, специални химикали и уред за почистване с високо налягане паркинга пред сградата, за да се премахне онова, което би могло да е било там.

Вътре има четирима граждани и детектив. Той се грижи за това никой да не напуска къщата. Жената и трите младежи са под карантина, откакто стана ясно, че партньорът на жената, Томас Ерик Дънкън, е първият американец, който се разболява в САЩ от вируса на ебола, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt в свой репортаж.

Бунтът в Хонконг? Терорът в Сирия и Ирак? Всичко това избледнява изведнъж като несъществени събития. В Съединените щати има нов възбудител, който държи страната в напрежение. Дънкън е пътувал от Либерия през Брюксел и Вашингтон до Далас във вторник, преди да стане ясно, че е бил заразен. Оттогава студиата на кабелните телевизии са пълни със специалисти по темата „ебола“. Какво трябва да знаем как може да се защитим? Трябва ли въобще дори да излизаме от къщите си?

„Разследващи“ журналисти публикуват списъци от цели страници с имената на летищата, които са приели самолетите, с които Дънкън е летял. В случая на ABC обаче журналистите на телевизията директно признават факта, че това е без значение, тъй като експертите на практика виждат неизмерим риск от заразяване в самолетите.

Но въпреки това на мнозина им се изправят косите, когато видят името на града си в подобен списък. А за това известна вина носи и Холивуд. Откакто през 1995 г. се появи хитовият филм „Зараза“ на Волфганг Питърсън, в целия свят започната да се появяват различни смели теории. В лентата вирусът „Мотаба“ мутира и се разпространява коварно чрез вентилационната система на самолета. Но филмът си остава фантазия. Ебола се разпространява само чрез пряк контакт с телесни течности.

И все пак заради паниката от болестта в САЩ акциите на авиокомпаниите отстъпват, след като случаят с Дънкън стана публично достояние, докато акциите на фармацевтичните компании поскъпват. Един журналист от финансовата агенция Bloomberg маркира съвсем точно тренда - ебола е напът да се превърне в бизнес. А това не винаги е било така.

Въпреки че от 1995 г. насам в света е имало най-малко 30 сериозни избухвания на ебола, най-големите фармацевтични компании остават безучастни. По простата причина, както отбелязва Сина Бавари, доктор в Medical Research Institute for Infectious Diseases, пред NBC News още преди няколко седмици – „липсата на пари“. „Аз не мога да разбера защо някой трябва да се занимава с ебола – с изключение на правителството на САЩ", казва тя. „Това просто не е пазар".

Това обаче може да се промени. Докато Африка е много бедна и не може да си позволи скъпи лекарства, американските здравноосигурителни компании плащат огромни суми, за да се грижат за своите пациенти. Всеки ден, прекаран в болница, поглъща хиляди долари. Затова и сега настоятелно се търсят лекарства за тази нова напаст.

Само ден след потвърждаването на инфекцията от страна на Центъра за контрол и превенция на заболяванията The Washington Post озаглави водещата си статия на първа страница: „Ебола - кой ще има полза от нея". USA Today пише "Фармацевтичните акции са във възход", а CNN Money пише: „Първият случай на ебола в страната е причина за безпокойство, но и вече предизвиква алчност у някои области на фондовия пазар". MAPP Biopharmaceutical, Sarepta или Tekmira изведнъж стават предпочитани акции за спекулантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Хипер наивни сте ако мислите, че в САЩ има такова нещо като масиран страх от ебола при положение, че половината американци даже нямат представа какво е това чудо. Поскъпването акциите на фармацевтичните компании е чиста случайност или поредната непредизвикана пазарна флуктуация. В началото на 20 век е имало епидемии от холера и коремен тиф, които са много по-опасни от ебола. и са умрели десетки милиони по света, а не хиляда човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Гадна работа! Дано не дойде насам!:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още